Мрежа

Край на долара: Възможно ли е това?

0 215

Възможно ли е ерата на долара вече да върви към своя крах

Американският долар изживява своята „прекомерната привилегия“ като световна резервна валута от десетилетия. Бившият френски министър на финансите Валери Жискар д’Естаинг от 60-те години на миналия век даде това опредление на долара, което важи с пълна сила и до днес. То най-точно описва позицията на американската валута, пише money.bg.

Около 60 години по-късно тя е запазила влиянието си в света и въпреки това никой не прави нищо по въпроса.

Но коронакризата може да направи това, което никой не успя – да срине долара. Този сценарий изглежда все по-реалистичен заради повишеното напрежението между спестяванията и текущата сметка.

Според двупартийното статистическо бюро на Конгреса федералният бюджетен дефицит вероятно ще нарасне до 17.9% тази година, но през 2021 ще се свие до 9.8%.

Разширяването на федералния дефицит вече изпреварва страха от липсата на личните спестявания. Това вече оказва натиск върху долара, които се изразява в рязко понижените спестяванията в Америка.

Очаква се националният доход да се свие с около 5-10%. И точно в този момент ще започне краят на долара. Това прогнозират експертите на Bloomberg.

Засега зелената валута все още се отличава със стабилност, възползвайки се от типичното търсене на убежище. Това е нещо нормално в периодите на криза, пише БЛИЦ.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 73 + = 83