Мрежа

„Комерсант“: САЩ полагат усилия да смалят историческата роля на Русия

0 322

САЩ полагат усилия „да смалят историческата роля на Русия и страните от Общността на независимите държави (ОНД) като гарант на стабилността в Евразия“, „да преформатират паметта“ на хората в тези страни и да разрушат глобалната система за международна сигурност. Освен това Щатите „възпрепятстват опитите за осъществяване на националния суверенитет в киберпространството“ и активно пропагандират там „американския начин на живот“. Това заявиха вчера представители на руски ведомства пред шефовете на Съветите за сигурност на страните от ОНД, заседавали при закрити врата в Москва, пише в. „Комерсант“, цитиран от БТА.

Руският ежедневник цитира изпълнителния секретар на ОНД Сергей Лебедев, обвинил САЩ и съюзниците им, че водят „политика на силов диктат в международните работи“. След разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) под прицела на САЩ може да се озове цяла Беларус и по-голямата част от Русия, предупредил Валерий Семериков, и. д. генерален секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). „Именно САЩ погребаха ДРСМО, което изправи света пред опасна черта, застрашен от пълномащабна оръжейна надпревара“, заявил заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков.

Стратегическата цел на САЩ е да заемат доминираща позиция в киберпространството чрез дигитален колониализъм, изтъкнал Олег Храмов, заместник-секретар на руския Съвет за сигурност. Вашингтон притежава най-големия резерв от химически оръжия в света – почти 2000 тона, но неведнъж отлага унищожаването им, мотивирайки се по-специално с недостиг на средства, нещо „необосновано за най-богатата страна в света“, отбелязал Игор Кирилов, началник на руските войски за радиационна, химическа и биологическа защита.

В. „Росийская газета“ цитира секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, според когото е особено тревожна дейността на Пентагона, изграждащ по цял свят и най-вече в страни от ОНД лаборатории, в които се изследват инфекциозни болести и може да се създават биологически оръжия.

В доклад за биологическите заплахи Анна Попова, шеф на руската федерална служба Роспотребнадзор, заявила, че не обвинява никого, но демонстрирала карта с обозначени над 200 американски биологически лаборатории в цял свят. И друга карта, показваща огнища на опасни заболявания и поява на вируси в различни страни през последните години. „И ето – картите странно защо съвпаднаха“, добавя московският официоз.

Вашингтон натисна докрай партньорите си в НАТО и издейства от тях да признаят космоса за свое пълноценно оперативно поле наред с наземното, въздушното, морското и кибернетичното пространство, коментира „Росийская газета“ в друг материал вчерашната среща на външните министри от пакта в Брюксел. Алиансът „отвори пряк път към по-нататъшна милитаризация на космоса“, се казва в статията.

Русия има с какво да отвърне на действията на НАТО, която обединява военнокосмическия си потенциал, пише изданието. Според негови експерти, ако бъдат застрашени руските национални интереси, Москва може да поднови работата по съветските проекти за лазерни и кинетични оръжия, предназначени да унищожават космически апарати. А неотдавна Русия постави на бойно дежурство лазерния комплекс „Пересвет“ и зенитно-ракетната система С-500, способна да поразява цели в близкия космос, напомня „Росийская газета“.

След края на Студената война изчезнаха напълно двата основни аргумента, оправдавали съществуването на НАТО, пише в репортаж за форума в. „Независимая газета“. Руският ежедневник твърди, че страните от алианса вече нямат враг, съответно няма и нужда да се бранят от агресия. Но веднага добавя, че „космическите доспехи на европейските рицари едва ли ще ги спасят“ от превръщане в „радиоактивен облак“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 45 − = 43