Жан-Клод Юнкер - уиски, ишиас и нелепи целувки

https://mreja.bg/komentar/zhan-klod-yunker-uiski-ishias-i-nelepi-celuvki/79035 Mreja.bg
Жан-Клод Юнкер - уиски, ишиас и нелепи целувки


С какво ще запомним отиващия си шеф на Еврокомисията

Полет 951 на “Юнайтед еърлайнс” е готов за излитане, а Жан-Клод Юнкер е един от последните, които се качват на самолета за Вашингтон през лятото миналата година. “Всичко е наред. Отново проклетото ми коляно”, казва шефът на Еврокомисията, преди да изчезне в предната част на “Боинг 777”.

Няколко дни по-рано ръководителят на най-важната институция в ЕС залита и се спъва в синия килим на срещата на върха на НАТО, а холандският премиер Марк Рюте и други лидери го подхващат, за да не падне. После го завличат на галавечерята. Всички мислят, че е пиян, но Юнкер обяснява след това, че се е свивал от болки от ишиас.

Плъзват най-ярките и дълго разпространявани слухове относно Жан-Клод Юнкер за целия му мандат - че обича да си пийва без мярка на официални събития.

За петте си години начело на ЕС люксембургецът постигна много. Най-популярна е програмата му за инвестиции, известна като плана “Юнкер”. Към юни 2019 г. одобрените проекти по нея са привлекли инвестиции за почти 410 млрд. евро. Очаква около 952 000 стартиращи, малки и средни предприятия да се възползват от подобрения достъп до финансиране. За съжаление на Юнкер обаче, много по-запомнящи за управлението му се оказаха многобройните му гафове и свободно поведение, с което разведряваше скучния европейски дневен ред.

Няколко седмици преди злополучната среща на НАТО Юнкер се приближи до трибуната на шефа на ирландския парламент и всеки можеше да види, че има проблеми. “Малко ми е трудно да вървя”, обясни той.

“Не съм пиян, имам

ишиас. Предпочитам

да бях пиян”

В края на миналата година Юнкер пак събра погледите. Пристигайки на форум с евролидерите в Брюксел, той яростно разроши дългата руса коса на зам.-шефката на протокола си. Британската министърка на труда Амбър Ръд нарече инцидента “гротескен”, и обвини Юнкер, че “се държи като средновековен крал”.

Често в разговорите на високо ниво на 64-годишния Жан-Клод Юнкер се намесва и един неочакван лидер - жена му. Старата нокия на шефа на ЕК започва да звъни настоятелно. Той затваря на първото повикване и продължава изказването си, но следва второ настойчиво звънене. “Тук се налага да направя прекъсване, защото телефонът не спира. Благодаря ви.

Ало... Беше

обичайният

заподозрян...

жена ми”,

каза Юнкер на срещата ЕС - Арабска лига през февруари. При поредния прекъснат брифинг на Юнкер от джиесема му, чийто звук никога не се изключва, шефът на ЕК рязко затвори. След секунда той стреснат призна, че е тряснал телефона на Ангела Меркел.

Противниците на ЕС укоряваха отиващия си ръководител на ЕК като символ на умиращ и болен политически блок. Дясното крило например скочи, че Юнкер бил направил Европа за смях. В края на миналата година, когато бушуваше спорът за италианския бюджет, лидерът на популистката Лига Матео Салвини отсече: “Аз говоря само с трезви хора”.

Роден и отгледан в работническо семейство в индустриалния юг на Люксембург, Юнкер се присъединява към дясноцентристката Християнсоциална партия през годината, в която завършва училище - 1974-а. Първата си министерска работа получава през 1982 г., а след това почти 20 г. е премиер на малката държава - от 1995 до 2013 г.

Редица политици от Австрия поискаха оставката му заради състоянието му на срещата на НАТО. Юнкер иронично коментира, че е изненадан колко много експерти по ишиас има в Австрия. “Мислите ли, че бих останал на тази работа, ако закусвам с коняк?”, пита той в интервю от 2016 г. “Наистина се натъжавам и това дори доведе до въпроси от жена ми дали я лъжа, защото вкъщи никога не пия”, добавя той.

Причина за силните болки в гърба на Юнкер е тежка катастрофа през 1989 г., която го праща в кома за 3 седмици. Събужда се точно навреме за падането на Берлинската стена и в инвалидна количка успява да организира издигането си до партиен лидер в Люксембург.

Говорителят на Юнкер, жизнен грък и бивш член на Европарламента, редовно намира за необходимо да информира журналистите за здравето на шефа си. “Аз блокирам куршумите”, казва говорителят.

На срещата на върха на ЕС в Рига през 2015 г. Юнкер приветства унгарския премиер Виктор Орбан, с думите:

“Здравей, диктатор!”,

в същото време леко докосваше една по една главите на европейски лидери, целуваше плешивите темета на други, потупваше ги по раменете и ги прегръщаше, сякаш се срещаха на конгрес на съветската компартия.

Сред безспорните му постижения по време на мандата бе сделката с Доналд Тръмп през юли 2018 г., когато САЩ се съгласиха да не налагат високи мита върху европейските коли. Това бе постижение, на което никой не смяташе, че Юнкер е способен. То дойде веднага след гафа на срещата на НАТО и след като германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се опитаха и не успяха да измъкнат подобна отстъпка от Тръмп. “Дойдох за сделка; сключихме сделка”, каза гордо Юнкер във Вашингтон.

След епизоди на еуфория обаче Юнкер се чувства в капан в кабинета си. Над кафето си сутрин той признава, че започвайки работа в 7,30 ч, никога не знае дали пак няма да си тръгне след 10,30 вечерта, без дори да излезе навън за глътка чист въздух. На 13-ия етаж в ЕК в Брюксел няма тераса, което Юнкер многократно е признавал, че не харесва. Макар да твърди, че е спрял да пуши, сред персонала се разпространява версията, че Юнкер просто е залепил с тиксо детекторите за дим в кабинета си, в случай че някога се нуждае да запали.

Колоритът на Юнкер се допълва и от нетипичното му решение да осинови бездомно куче - с европари. Шефът на ЕК направи 125-километров обход с луксозния си автомобил, купен с пари в брой от ЕС, от Тегернзее, Германия, до родния си Люксембург. Така през януари 2018 г. в семейството на 64-годишния люксембургец и съпругата му Кристиане Фризинг влезе помиярът Карузо.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.