Южна Африка конфискува самолет на "Еър Танзания" заради дългове

https://mreja.bg/komentar/yuzhna-afrika-konfiskuva-samolet-na-ear-tanzaniya-zaradi-dalgove/80278 Mreja.bg
Южна Африка конфискува самолет на "Еър Танзания" заради дългове


Южна Африка задържа самолет, принадлежащ на националния превозвач на Танзания, заради искането на обезщетение за 33 милиона долара от земеделски стопанин за земя, която е национализирана преди десетилетия, заяви адвокат.

Самолетът на „Еър Танзания“ беше арестуван в петък на международното летище OР Тамбо на Йоханесбург, след като кацна в редовен полет от икономическата столица на Танзания Дар ес Салам, информира БГНЕС.

Адвокат Роджър Уейкфийлд от Werksmans Attorneys заяви, че изземването е последвало разпореждане, издадено от Върховния съд в Йоханесбург в сряда.

През 80-те години правителството на Танзания национализира масивна частна ферма за боб и семена, конфискувайки всичко, включително оборудване, 250 коли и 12 малки самолета.

Роденият в Намибия собственик на фермата в Танзания, който адвокатът отказа да назове, получи обезщетение от 36 милиона долара през 90-те - но правителството плати само 20 милиона долара.

Неизплатената сума от 16 милиона долара е натрупало лихви през десетилетията и сега възлиза на 33 милиона долара, твърди адвокатът, който е специализиран в трансгранични спорове.

86-годишният фермер и дядо се бори от години, за да получи неплатената сума.

Той е бил арестуван през 80-те години на миналия век и задържан за девет месеца без обвинение или съдебен процес, каза адвокатът му.

"Това беше ужасна история - нямаше обвинение, нищо, беше напълно безпочвено, но причината, поради която го хвърлиха в затвора, беше да се даде възможност на правителството да национализира фермата му", добави Уейкфийлд.

По-късно той е обявен за емигрант със забрана да живее в Танзания и сега живее в друга източноафриканска държава.

Фермерът се обърнал към юристи в Южна Африка, която е страна по международна конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения, в опит да осигури останалите пари.

"Буквално след десетилетия на нарушени обещания, обещания за плащане, признавайки задлъжнялостта, ищецът остана без опция. Той дойде при мен", каза Уейкфийлд за АФП.

Той каза, че самолетът е бил иззет „за да удостовери дълъг неизплатен дълг към ищеца, който правителството на Танзания винаги е признавал, че дължи, но те просто са нарушили ангажимента си“.

"Единственият начин, по който сега самолетът може да бъде освободен, е ако изплатят дълга или ако залагат обезпечение за иска."

Транспортното министерство на Танзания заяви в изявление, че „самолетът е бил възпрепятстван да излита с решение на Висшия съд в Гаутенг, Йоханесбург“. В изявлението се казва, че танзанийското правителство работи по въпроса за освобождаване на самолета, за да може той да се върне към летене. Арестуваният “Еърбъс“ струва около 90 млн. долара, уточни Уейксфилд.

Това не е първи такъв случай в историята на „Еър Танзания“. През 2017 г. канадските власти арестуваха един „Бомбардие Даш 8-Кю400" заради неизплатени от 2010 г. задължения към канадска инжинерингова компания, възлизащи на 38 млн. долара.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.