Япония: Иран да спазва условията на ядрената сделка

https://mreja.bg/komentar/yaponiya-iran-da-spazva-usloviyata-na-yadrenata-sdelka/80352 Mreja.bg
Япония: Иран да спазва условията на ядрената сделка


Японският външен министър Таро Коно поиска Иран да спазва условията по ядрената сделка на преговорите в Токио с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф във вторник, съобщи японското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

Коно е заявил, че "въз основа на последователна подкрепа за ядреното споразумение, Япония настоява Иран да го спазва и незабавно да се върне към задълженията си по ядрената сделка", предава "Фокус".

В същото време японският външен министър призова Иран „да се въздържа от мерки, които могат да причинят още по-голяма вреда на ядреното споразумение“.

Това изявление идва в отговор на неотдавнашно решение на Техеран да превиши границата за обогатяване на уран от 2015 г. след едностранно оттегляне от ядрената сделка на САЩ през миналата година и налагане на санкции срещу Иран.

Коно увери Зариф, че Токио "ще продължи да играе възможно най-голяма роля за облекчаване на напрежението в Близкия изток". Според японското външно министерство Коно и Зариф са се договорили да "продължат тесните контакти между Япония и Иран, за да облекчат напрежението и да стабилизират ситуацията в региона".

Както агенцията Kyodo отчете на свой ред, Зариф подчерта необходимостта от двустранни и регионални консултации в началото на срещата, като заяви, че Иран и Япония „са особено заинтересовани от сигурността на енергийния пазар, както и от сигурността и стабилността в Персийския залив“.

В сряда се очаква Зариф да се срещне с японския премиер Шиндзо Абе в Йокохама.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.