Вестник "Стар" за мирния коридор в Сирия: Лицемерната политика на САЩ

https://mreja.bg/komentar/vestnik-star-za-mirniya-koridor-v-siriya-licemernata-politika-na-sasht/79662 Mreja.bg
Вестник "Стар" за мирния коридор в Сирия: Лицемерната политика на САЩ


Под заглавия "Споразумение за мирен коридор" /в. "Акшам"/, "Зоната за сигурност изглежда готова" /в."Карар"/, "Създава се мирен коридор" /в."Стар"/, "Оперативният център ще бъде в Турция" /в."Йени Шафак"/ и други, днешните турски вестници съобщават, че в резултат на продължилите три дни преговори в Анкара между американска военна делегация и представители на турското министерство на отбраната е постигнато споразумение за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия по границата с Турция, предава БТА.

Новината за постигнатото споразумение дойде часове, след като Турция обяви, че е завършила приготовленията за операция източно от река Ефрат в Сирия, пише в."Акшам".

Турските вестници цитират президента Реджеп Тайип Ердоган, който е обявил, че на преговорите с американската делегация в Анкара е било взето решение за съвместно създаване на оперативен център. Президентът е посочил, че преговорите ще продължат, но е изтъкнал, че същественият въпрос е бил да се предприеме стъпка източно от река Ефрат. Със създаването на този център ще се сложи начало на процеса, е изтъкнал президентът. Той е уточнил, че стъпката се предприема съвместно със САЩ.

Сериозните различия между Турция и САЩ за обхвата и командването на планираната зона за сигурност в Северна Сирия засилиха през последните дни перспективата за едностранна военна операция на Турция източно от река Ефрат, в район, контролиран от сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/, които са съюзник на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, но са разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Вестник "Джумхуриет" припомня, че във вторник Ердоган бе дал сигнал, че Турция може самостоятелно да предприеме операция източно от Ефрат, докато същия ден американският министър на отбраната Марк Еспър предупреди, че САЩ разглеждат като непримлива едностранни трансгранични действия на Анкара.

Вестник "Карар" и в."Акшам" цитират съвместно съобщение на турското министерство на отбраната и на американското посолство в Анкара, отнасящо се до три основни момента в постигнатото споразумение. В текста се посочва, че незабавно ще започне прилагане на мерки, които да намалят безпокойствата на Турция. Отбелязва се също, че с цел коородинация и ръководство на създаването съвместно със САЩ на зона за сигурност в Северна Сирия, във възможно най-скоро време в Турция ще бъде създаден съвместен оперативен център. В съобщението се изтъква още, че зоната за сигурност ще изпълнява функцията на "мирен коридор", като ще бъдат положени всички усилия за това през тази зона сирийските бежанци да могат да се завърнат в страната си.

Под заглавие "Лицемерната политика на САЩ", в."Стар" пише, че докато делегациите на двете страни си стискат ръцете за създаване на мирен коридор в Сирия, САЩ продължават в района дейности, противоречащи на споразумението. Докато преговорите продължаваха, САЩ предоставиха нова оръжейна помощ на терористичната организация, а Пентагонът представи на Конгреса доклад за това, че броят на бойците на СЗН в района трябва да се увеличи на 10 000 души, пише вестникът.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.