Вековният базар в сирийския град Алепо бавно се възстановява

https://mreja.bg/komentar/vekovniyat-bazar-v-siriyskiya-grad-alepo-bavno-se-vazstanovyava/79588 Mreja.bg
Вековният базар в сирийския град Алепо бавно се възстановява


Малко по малко старият базар на Алепо, който е на няколко века, се построява наново в резултат на усилията на сирийците да възстановят една от историческите забележителности на страната си, опустошена през годините на жестоки битки за контрол върху града.

В историческия Стар град в центъра на Алепо се разиграха някои от най-сериозните битки по време на осемгодишната гражданска война. Правителствените сили окончателно превзеха Алепо от бунтовниците през декември 2016 г. след опустошителна обсада, при която източната половина на Алепо и голяма част от Стария град (който е паметник на културното наследство на ЮНЕСКО) бяха превърнати в руини.

На базара, който представлява мрежа от закрити пазари, датираща от 14 век и простираща се из целия Стар град, бяха нанесени сериозни щети, като близо една трета от него бе напълно унищожена. По-голямата част от него сега е низ от взривени куполи, огънати метални конструкции и магазини, останали без стени или покриви.

Проектанти се надяват, че като построят наново части от базара, за да може някои магазини отново да заработят, това в крайна сметка ще съживи пазарите. Преди войната историческият обект привличаше сирийци и туристи, които купуваха храна, подправки, платове, натурален сапун от зехтин и други занаятчийски продукти.

Пазарът, който най-скоро бе реновиран, е Ас Сакатия - калдъръмена алея, покрита с арки и куполи с отвори, през които да влиза слънчева светлина. В този пазар има 53 сергии, повечето от които са месарници и магазини за ядки и сушени продукти. Този пазар понесе сравнително по-малко щети и струващата 400 000 долара реновация отне около осем месеца, като финансирането бе предоставено от фондацията "Ага Хан".

Месарят Салех Абу Дан затворил месарницата си, когато бунтовниците превзели Стария град през лятото на 2012 г. Сега той се подготвя да я отвори наново през следващите няколко седмици. Казва, че е доволен от реновацията, в рамките на която пазарът е снабден със соларни системи за ток, но трябва да похарчи още 2000 долара за ремонт на хладилника в месарницата и за да купи нов грил и месомелачка.

"Наследих този магазин от дядо ми и баща ми и се надявам, че и внуците ми ще работят тук", споделя той.

Официалното откриване на пазара е планирано за по-късно този месец. Но реконструкцията му е една стъпка, а съживяването му - друга. Ас Сакатия е третият построен наново пазар в Алепо след Хан ал Гумрук и пазара за медни изделия.

Година след откриването си и двата пазара се борят да привлекат клиенти. През повечето дни те са преобладаващо празни.

"Отварям (магазина) за няколко часа на ден, но рядко продавам нещо", казва със съжаление собственикът на магазин за платове в Хан ал Гумрук.

Голяма част от клиентите, изпълвали пазарите преди войната, или са напуснали страната, или са придобили навика да пазаруват в други части на града, тъй като бизнесът в Стария град спря и туризмът вече не съществува, след като бунтовниците щурмуваха източните и централните квартали на Алепо преди седем години. Да се добереш до отворените магазини на базара и сега е трудно, тъй като много улици са затворени и опустели.

Алепо, който е най-големият град в Сирия, бе основното търговско средище на страната преди войната. Реконструкцията на източната част на града едва започва.

Басел ал Дахер, архитектът, ръководил реновирането на пазара Ас Сакатия, заяви, че възстановяването на целия базар ще струва десетки милиони долари. Западните санкции, които блокират паричните трансфери към и от Сирия, забавят работата, казва той.

Според архитекта пазарът Ас Сакатия е бил избран за реновация, тъй като работата по него е била по-малко и бързото й приключване има за цел да вдъхнови възстановяването и на други части от базара.

Някои собственици на магазини се надяват, че тази стратегия ще сработи. В магазина за медни изделия, Ахмад Зухди Газул внимателно прикрепва с чука си релефна декорация към с медна чаша. От другата страна на улицата работници ремонтират покривите на два други магазина.

"Слава на Бога, че всички те са дошли да ремонтират. Бизнесът ще бъде по-силен отпреди", заяви Газул, който работи като медникар от три десетилетия.

(От БТА)

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.