В с. Игнатица празнуваха оброка на Мария Магдалена

https://mreja.bg/komentar/v-s-ignatica-praznuvaha-obroka-na-mariya-magdalena/79158 Mreja.bg
В с. Игнатица празнуваха оброка на Мария Магдалена


Десетки жители и гости на с. Игнатица празнуваха оброк на Мария Магдалена в м. „Чертеж“. На 22.07.2019 г. по традиция, датираща от незапомнени времена, бе отслужен молебен за дъжд от отец Антон. Курбан за здраве бе даден от Сашо Христов.

Поклонниците от похода на „Светият път“ също преминаха през местността. Ентусиастите прекарали нощта в с. Игнатица и с помощта на местните жители преминаха през Ржана планина по пътя към манастира „Седемте престола“.

В традиционния оброк се включиха и гости от съседните села Рашково, Зверино и Оселна.

Оброчните знаци – два кръста, се намират на една от трите тракийски могилки до вековен бук, пред стара круша. Пред оброка от Иван Минов е засадена липа. На малкия кръст от бигор долу до каменен кръст с размери 0,50/0,30 м има надпис: ”ПОДАРЪКЪ НА СВ М МАГДАЛЕНА ОТ ГЕОРГИ И Т. МА (не се чете – б.м.) ЕВИ И КАМЕН И МИТО ИВАНОВИ ПИРОНКОВИ”.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.