В месеца за ваксина лекар или медиатор ще подсеща родителите

https://mreja.bg/komentar/v-meseca-za-vaksina-lekar-ili-mediator-shte-podseshta-roditelite/80148 Mreja.bg
В месеца за ваксина лекар или медиатор ще подсеща родителите


Редица промени в наредбата за ваксините, целящи подобряване на имунизационния обхват в страната, предлагат джипитата. Те са част от становище на съсловната им организация, изпратено до Министерството на здравеопазването, което преди две седмици пусна проект с промени в календара за имунизациите.

От есента стартира националната програма за безплатна антигрип ваксина за хора над 65 г. Освен че я разписват, промените регламентират и задължения на личните лекари да уведомяват подлежащите на ваксина с есемес, имейл, по пощата и др.

Според джипитата обаче не може само на тях да се прехвърлят задълженията за обхват на подлежащите на ваксини. Искат се усилията едновременно на всички участници в процеса, включително министерството, регионалните здравни инспекции, държавната и общинските администрации, посочват те. И предлагат мярка: всеки месец след среща с джипи, заявило пред РЗИ, че има пациенти за ваксиниране, здравни медиатори да правят посещения по домовете и да напомнят за предстоящите имунизации, най-вече на родителите на малки деца. Срещу това ще се иска подпис на уведомения.

За пореден път се обявяват и за глоби, ако се откаже ваксина. Това и сега е записано в Закона за здравето, но не е посочено кой орган може да ги налага и събира, затова не се и прилага. Съсловната организация предлага това да са РЗИ.

На всеки 3 месеца джипитата да изпращат по електронен път отчет за неявили се на имунизация деца до 2 г., а веднъж годишно - за по-големите, тъй като сега за това няма разписан ред, предлагат още лекарите. Отказите ще се удостоверяват с амбулаторен лист и подпис на отказалия.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.