В. "Данас": Оставката на Харадинай може да отблокира диалога със Сърбия

https://mreja.bg/komentar/v-danas-ostavkata-na-haradinay-mozhe-da-otblokira-dialoga-sas-sarbiya/79115 Mreja.bg
В. "Данас": Оставката на Харадинай може
да отблокира диалога със Сърбия


Оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай, който бе повикан да говори пред Специалния съд в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления, може да отблокира диалога със Сърбия. Ако обаче Харадинай се върне от Хага без повдигнато обвинение, това може да засили неговите лични позиции и позициите на партията му, смята директорът на Центъра за регионализъм Александър Попов, цитиран от в. "Данас" и БТА.

Според него съществува вероятност ходовете на Харадинай да са "политически инженеринг". Ако се насрочат нови избори, това може да означава ново отлагане на диалога със Сърбия, още повече че и Сърбия се намира пред избори следващата пролет. От друга страна, парламентарните избори в Косово още не са насрочени официално и има възможност без избори да се формира ново правителство, което да отмени 100-процентовите мита за сръбски стоки и да даде възможност за подновяване на диалога със Сърбия, смята Попов.

Серията земетресения през последната седмица в Сърбия и региона обезпокоиха гражданите, пише в. "Вечерне новости". Макар че не бяха катастрофални и преминаха без жертви и материални щети, жителите на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Гърция се страхуват от нови трусове. Експертите обаче твърдят, че няма причини за паника, а последните земетресения са част от обичайната сеизмична активност. По данни на сръбския сеизмологичен институт всяка година в Сърбия се регистрират средно 1500 по-леки труса. Досегашните наблюдения на сеизмолозите показват, че най-силните земетресения в Сърбия са били с магнитуд 6 по Рихтер, а през последните сто години е имало около 40 труса над 5 по Рихтер.

От 1 януари в Сърбия ще бъде приложен нов модел за финансиране на науката, съобщава държавният секретар в министерството на просветата Владимир Попович в интервю за в. "Политика". Моделът предвижда много повече средства за изследвания по различни проекти. Откриват се възможности и за финансиране на научноизследователската работа на акредитираните висши учебни заведения, основани от държавата, което ще покрива материалните разходи за изследванията, включително набавянето на необходимото оборудване. Освен това над 1100 млади изследователи, включени в проекти на министерството, ще имат гарантирано финансиране в продължение на 5 години, при условие че изпълняват задълженията си като докторанти, казва Попович.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.