Умъртвяват 200 прасета в село Брест заради африканската чума

https://mreja.bg/komentar/umartvyavat-200-praseta-v-selo-brest-zaradi-afrikanskata-chuma/78629 Mreja.bg
Умъртвяват 200 прасета в село Брест заради африканската чума


Предприемат се спешни мерки за овладяване ситуацията в новото огнище с африканска чума по свинете в село Брест. Това съобщи за БТА областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Той уточни, че в селището има около 200 прасета в лични стопанства, които подлежат на евтаназия. Досега в област Плевен са умъртвени 54 прасета в предишните огнища.

В 3-километровата зона на новото огнище няма населени места, уточни Петров. По думите му вече е засилено полицейското присъствие, КПП-та се изграждат на републиканските, общински и важни селски пътища, за да се предотвратява изнасяне и внасяне на прасета. Досега няма потвърден случай на транспортирани животни. На граничните пунктове се извършва дезинфекция на превозните средства. След овладяване на ситуацията в 3-километровата зона, ще се вземат проби и от 10-километровата.

Очакваме МЗХ да намери вариант стопаните с умъртвени животни да бъдат компенсирани, каза областният управител.

Областната епизоотична комисия в Плевен се събира спешно и ще организира от понеделник информационна кампания във всички населени места за мерките срещу заболяването. За хората няма риск, припомни Петров.

Голям свинекомплекс в Плевенско с около 100 хиляди прасета има далече от огнището, каза още областният управител.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.