Удължиха с месец бедственото положение в област Русе заради чумата по свинете

https://mreja.bg/komentar/udalzhiha-s-mesec-bedstvenoto-polozhenie-v-oblast-ruse-zaradi-chumata-po-svinete/79260 Mreja.bg
Удължиха с месец бедственото положение в област Русе заради чумата по свинете


Във връзка с обявеното бедствено положение в област Русе от 23 юли 2019 г., със заповед на областния управител на област Русе от 26 юли, поради установени нови положителни проби на болестта африканска чума по свинете в свинекомплекс в с. Бръшлен, община Сливо поле и при спазване изискванията на чл. 51 ал.2, т.2 от Закона за защита при бедствия, срокът на бедственото положение се удължава до 21 август 2019 г., съобщи пресслужбата на губернатора.

На 23 юли стана ясно, че във връзка с обявените първично възникнали три броя огнища на болестта африканска чума по свинете в русенските села Пет кладенци, община Бяла и Ценово, община Ценово, област Русе и в свинекомплекса в село Николово, община Русе, на основание чл. 50 (1) от Закона за защита при бедствия и Контингенс плана за борба с особено опасни заразни заболявания, зам.областният управител на област Русе Валентин Колев, който в заместваше губернатора Галин Григоров, обяви във вторник бедствено положение за цялата територия на областта.

Предприетата мярка се е наложила след възникналата епидемиологична обстановка в общините Ценово, Бяла и Русе и в изпълнение на решения от Протокол № 1/19.07.2019 г., взети на заседание на Областен кризисен щаб във връзка с ограничаване и ликвидиране на болестта африканска чума по свинете, както и с цел постигане на пълна координация и взаимодействие за ликвидиране на последствията във възникналите огнища на АЧС.

Според заповедта бедственото положение е било обявено поради установените положителни проби за африканска чума на животни от свинекомплекс „Николово”, община Русе и частни стопанства в общините Ценово и Бяла при извършения анализ от Областна дирекция по безопасност на храните – Русе. То трябваше да трае от 23 до 29 юли 2019 г., като съгласно чл. 51, ал. 1, т. 6 от Закона за защита при бедствия (ЗЗБ), като при необходимост, срокът се удължава след съгласуване с Министъра на вътрешните работи.

Въведен е за изпълнение Областният план за защита при бедствия в част „Заразни болести и пандемии” и предприемане на съответните действия. За ръководител на операциите за постигане целта на настоящата заповед – е определен директорът на ОДБХ – Русе. За операциите отговорни ще бъдат органите на ОДБХ Русе, които да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните, поразени от АЧС.

ОД на МВР – Русе ще трябва да организира охраната на всички входно/изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза на заболяването АЧС и да подпомага ОДБХ – Русе с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Русе.

Органите на РДПБЗН – Русе трябва да окажат възможното съдействие в населените места, където има регистрирани огнища на зараза на заболяването, изпълнявайки разпорежданията на ОДБХ – Русе. Кметовете на общини в област Русе също трябва да оказват пълно съдействие на органите по т. 5.1., 5.2. и 5.3. съгласно действащата нормативна база.

В хода на провежданите действия могат да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Военно формирование 32420-Русе. При изпълнение на дейностите е наложително да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях, като се провеждат необходимите инструктажи. Контрол по заповедта ще осъществява лично Валентин Колев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.