Учени: По-топлите зими може да доведат до промени в животинския свят на Черно море

https://mreja.bg/komentar/ucheni-po-toplite-zimi-mozhe-da-dovedat-do-promeni-v-zhivotinskiya-svyat-na-cherno-more/80441 Mreja.bg
Учени: По-топлите зими може да доведат до промени в животинския свят на Черно море


14-годишно наблюдение на Черно море от страна на учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ установи, че затоплянето на зимите в последно време може да доведе до промени във водния басейн, които да се отразят на животинския свят в него и на туризма по Черноморието, предаде БНР.

Учените анализирали солеността, плътността и температурата на Черно море и открили, че по-меките зими в последно време затоплят неговия среден слой, който разделя богатите на кислород повърхностни води от безкислородните дълбоки водни маси. Слоят се е променял и в миналото, но никога не е бил толкова топъл, категорични са учените, които допълват, че ядрото му се е затоплило с 0,7 градуса по Целзий през последните 14 години.

Постепенното размиване на този слой може да улесни проникването на дълбоките безкислородни води в горния слой, което би имало неизвестни последствия за морската екосистема, посочват изследователите. Според тях новото проучване предполага какво може да се случи с океаните на земята при непрекъснато затоплящ се климат.

Учените изтъкват още, че ако тенденцията изтъняване на средния слой вода в морето продължи, от дъното на водния басейн към неговата повърхност може да започнат да се издигат сулфиди, корозивни и вредни вещества и това да се отрази на морския животински свят и на туризма.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.