Убитият край Дрен поклонник бай Коста - доайен на туризма и ултрамаратонец

https://mreja.bg/komentar/ubitiyat-kray-dren-poklonnik-bay-kosta-doayen-na-turizma-i-ultramaratonec/79415 Mreja.bg
Убитият край Дрен поклонник бай Коста - доайен на туризма и ултрамаратонец


Намереният мъртъв край радомирското с. Дрен Коста Янков е доайен на туризма у нас и един от най-известните ултрамаратонци. 77-годишният турист е подом от пловдивското с. Плодовитово, но от години живее в Българово. Десетилетия наред бай Коста е редовен участник в различни национални походи, свързани с исторически събития. Увлякъл е след себе си много млади хора, при всяка проява той е вдъхновителят, казват негови приятели.

Изминавал е няколко пъти маршрута Ком-Емине, бил е в първите редици на походите по стъпките на Левски и Ботев и др. "За него туризмът бе културно-исторически. Участваше в преходи, в които има родолюбива идея и кауза", допълват близките му.

Бай Коста тръгна още на 1 юли от В. Търново в поклонническия поход до Рилския манастир, по който път преди 550 г. са пренесени мощите на св. Иван Рилски.

На 28 юли - неделя бе намерен мъртъв край с. Дрен. Най-вероятно е бил удушен, но още се изчаква официално съобщение от полицията и прокуратурата.

"Едно от най-големите чудеса на Свети Йоан Рилски си ти приятелю наш, баща и дядо, бай Коста. Господ прибра душата ти, в най-естественият и чист вид за нея, докато върви! Мир! Обичаме те! Ти си просто едно чудо!", пишат негови приятели в социалните мрежи. "Бай Коста, Обичаме те! Бог да се смили над вървящата към Него твоя Душа!", са част от другите постове за него.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.