Tурски вестник на годишнината от опита за преврат: Проклети да сме, ако забравим

https://mreja.bg/komentar/turski-vestnik-na-godishninata-ot-opita-za-prevrat-prokleti-da-sme-ako-zabravim/78853 Mreja.bg
Tурски вестник на годишнината от опита за преврат: Проклети да сме, ако забравим


"Проклети да сме, ако забравим" (в. "Ортадогу"), "Този народ не може да бъде разгромен" (в. "Тюркие"), "Не сме забравили" (в. "Докуз сютюн") - под тези и подобни заглавия турските вестници днес съобщават за отбелязването на годишнината от опита за преврат, извършен на 15 юли 2016 г., предава БТА.

"Не на преврата" - около това послание според в. "Карар" са се обединили всички турци, от Одрин до Карс, в третата годишнина от метежа. Това е било и общото послание на политическите партии при речите в турския парламент вчера, изтъква изданието.

В. "Стар" акцентира върху думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че ще бъде унищожена средата, създала ФЕТО - Фетхуллахистката терористична организация, както в Турция е наричана мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат.

"Нашата основна отговорност е да унищожим екосистемата, родила ФЕТО. Пътят към това минава през създаването на система, базирана на компетенции и заслуги", заяви турският лидер.

По повод годишнината от събитията Ердоган постави вчера цветя на паметника на жертвите от преврата, издигнат срещу президентския дворец в Анкара, където отиде заедно с близки на загиналите и участници в съпротивата срещу преврата. По-късно президентът говори пред граждани на летище "Ататюрк" в Истанбул.

"Всички ние ще запазим в сърцата си нашите мъченици, ветерани, героите, изпълнили площадите", каза президентът пред милионите, събрали се на летището по неговия призив, пише още "Стар".

"82 милиона се стекоха на площадите на третата годишнина от 15 юли", отбелязва "Милят". "Джумхуриет" посочва, че гражданите отново са проклели ФЕТО на вчерашната годишнина и са оплакали дадените 251 жертви при съпротивата.

Турският народ вчера "отново даде урок по демокрация на света. Милиони хора, незабравящи предателството от 15 юли, се стекоха на площадите със същото патриотично чувство", пише "Гюнеш".

"Йени Ася" пък цитира послания на деловите среди по повод годишнината, в които те обръщат внимание, че "условие за укрепването на демокрацията са политики, които в среда на свободи, правова държава, сигурност, справедливост и прозрачност да отведат страната до мястото, което заслужава".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.