Трима кандидати за лидерския пост на Вучич в Сръбската прогресивна партия

https://mreja.bg/komentar/trima-kandidati-za-liderskiya-post-na-vuchich-v-srabskata-progresivna-partiya/78606 Mreja.bg
Трима кандидати за лидерския пост на Вучич в Сръбската прогресивна партия


Президентът на Сърбия Александър Вучич, който е и председател на управляващата Сръбска прогресивна партия /СПП/, заяви, че догодина друг ще поеме управлението на партията, защото не планира да се кандидатира на изборния конгрес на СПП през декември. Трима са най-сериозните кандидати да оглавят партията - премиерът Ана Бърнабич, вътрешният министър Небойша Стефанович и кметът на Нови Сад и заместник председател на СПП Милош Вучевич, пише белградският вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

В по-широката листа на потенциални наследници на Вучич на лидерския пост в партията са още министърът на правосъдието Никола Селакович, председателят на сръбската правителствена Служба за Косово и Метохия Марко Джурич и управителят на Сръбската народна банка Йоргованка Табакович, допълва вестникът. Не е изключено на финалната права в надпреварата да влезе още някой от сегашните заместник председатели на СПП като Миленко Йованов, пише "Новости".

Може ли Сърбия да използва лошите отношения на френския президент Еманюел Макрон с албанците, се пита сръбският "Блиц". Макрон пристига на посещение в Белград на 15 юли, за да предаде на сръбския президент Вучич посланието, че Сърбия има подкрепата на Франция както за европейската си интеграция, така и по въпроса за решаването на отворения проблем с косовските албанци, пише вестникът. Според "Блиц" отношението на Макрон към представителите на Прищина се е променило и е новост един френски президент да бъде благосклонен към Сърбия. За Сърбия е важно, че тази промяна идва в момент, когато на страната предстои да решава отворени проблеми и това трбява да се използва, пише "Блиц".

Вестникът прогнозира, че Макрон, като млад европейски лидер, наред със Себастиан Курц ще заеме мястото на Ангела Меркел и ще се стреми да разшири влиянието си на Балканите. С посещението си първо в Сърбия от всички страни в региона той според "Блиц" изпраща послание, че тъкмо Белград е главният съюзник на Франция в тази част на Европа.

Вестникът пише, че след отказа на правителството в Прищина да отмени 100-процентните мита върху стоките от Сърбия и Босна, миналия месец в Берлин Макрон отговорил необичайно остро на искане на косовския премиер Рамуш Харадинай, което оценил като неприемливо.

"Не сте в позиция да искате какво и да е, няма да получите нищо, нито визова либерализация. Знаеш ли защо? Няма да ви я дам", казал според "Блиц" Макрон на Харадинай.

"Блиц" прави оценката, че Макрон показва, че е готов за разговор, да посредничи и да решава проблеми като нов европейски лидер и със заминаването си на среща с руския президент Владимир Путин. В дипломатическите кръгове в Париж се говори, че Макрон може да пристигне в Сърбия директно от Москва, отбелязва "Блиц".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.