„Три пъти съм бил в затвора”: Боже, тия ще стават депутати?!

Венци Чикагото има сериозен стаж зад решетките, но това не пречи да драпа за депутат

https://mreja.bg/komentar/tri-pati-sam-bil-v-zatvora-bozhe-tiya-shte-stavat-deputati-2/133689 Mreja.bg
„Три пъти съм бил в затвора”: Боже, тия ще стават депутати?!

Венци Чикагото има сериозен стаж зад решетките, но това не пречи да драпа за депутат

За кого ще гласуваме на предстоящите избори за Народно събрание? Само един бегъл поглед върху листите е достатъчен, за да се откроят ярки имена, които в най-добрия случай можем да наречем противоречиви личности.

Повечето от тях едва ли очакват да влязат в парламента, още повече че са участвали на олимпийския принцип и в предишни избори. Явно обаче няма сила, която да охлади мераците им да захапят кокала. Други са натрупали солиден опит в управлението на една или друга позиция и знаят как да правят пари от това, разказва „Уикенд”.

Резултатът за институциите обаче е точно като в онази фраза: „След нас и потоп!” Това цинично откровение на мадам дьо Помпадур е по повод водената от нейния любовник крал Луи ХV катастрофална политика във Франция, но може да бъде пренесено и за управлението на бившият вече кмет на Шумен Любомир Христов. Той е бивш полицейски шеф на областта. В миналото е вербуван от ДС, където се е подвизавал като агент Хари.

Като кмет с два мандата зад гърба си е известен най-вече с впечатляващата си колекция от имоти, които заемат над 40 страници в Имотния регистър.

Бомба, заложена от кметуването на Любомир Христов гръмна и тази седмица. Общината ще трябва да плати глоба от 412 хил. лева, заради гафове при ремонта на Летния театър. Санкцията е наложена от регионалното министерство и е потвърдена от Административният съд в Шумен. Театърът е ремонтиран с 1,6 млн. лева по програма „Региони в растеж”. Само че обществената поръчка е така направена, че да я спечели който трябва. В крайна сметка оферти подават три фирми, но две от тях са отстранени с разтегливото обяснение, че не отговорят на изискванията за опит.

Така остава само никому неизвестната „С-М Строй”, която дава само няколко лева под максималната прогнозна стойност. Освен това се оказва, че въпросната фирма няма право да участва, понеже е спипана и глобена, защото наема работници без трудов договор. Въпреки това Шуменската община сключва договора, а сега ще плати и глобите.

„С-М Строй” явно е от кметския обръч, понеже спечелва в края на втория мандат на Любомир Христов и поръчката за реконструкцията на Дома за мъже с умствена изостаналост в село Лозево. Ремонта се финансира от ЕС с 826 950 лева. Нищо чудно и там да се стигне до глоби.

Аналогичен пример има и с ремонта на Младежкия дом в Шумен, също гордост на Любомир Христов. Цената за обновяването на дома скача от 2,5 млн. на 3,5 млн. лв., а след това идва глоба от 487 431 лева от регионалното министерство. В списъка със санкциите, които са наследство от управлението на Любомир Христов, са и 4 млн. лева, заради забавяне на проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води.

При това се стига до куриозно положение – юристите на Христов изпускат срока да попадат жалба. Парите така и не са платени, а върху тях всеки ден се трупат нови лихви и така сумата днес е набъбнала над 6 млн. лева. 

За пореден път на избори ще се яви и известният като Венци Чикагото – Венцислав Ангелов, лидер на партия „Истината и само истината”.

„3 пъти съм бил в затвора – гордо подчертава той. –  Криминално проявен съм, но не съм криминален контингент. Дилма Русеф и Нелсън Мандела също са лежали в затвора, но станаха президенти!” Логика, та дрънка!

Венцислав Ангелов – Чикагото е възпитаник на средното сержантско милиционерско училище „Феликс Дзерзжински“ в Пазарджик и покрай този факт има дебели връзки с известни бизнесмени, юристи и ръководители на вътрешното ведомство – все негови съученици от тази ковачница на кадри. На младини и той работи по специалността си като катаджия.

След като гостува на леля си в САЩ, още преди промените, му лепват прякора Чикагото. До 2006 г. бившият милиционер има четири присъди – за хулиганство през 1997 г., за контрабанда през 2003 г. и за данъчни престъпления през 2005 г. и 2006 г. Подвизавал се е и в Испания и Кипър, където го съдят за наркотрафик.

В България нашия герой се връща през 2011 г. след като името му се замесва в канали за трафик на кокаин. На мадридското летище брат му Пламен Ангелов е арестуван на мадридското летище като „муле” с 5 кила кокаин. Следват арести на Венци Чикагото и племенника му Анатоли Дамянов. Срещу двамата са повдигнати обвинения за международен трафик на дрога.

Пращат ги в ареста, а после за малко и в пандиза. И тук се получава „чудо”, Венци Чикагото решава, че е призван да смени политическата система у нас и да се бори срещу нашествието на извънземните. След протестите през 2013 г. регистрира своята Народна партия „Истината и само истината” и оттогава не пропуска избори. Въпреки гръмкото име, партията не е пожънала каквито и да било успехи.

В листите за предстоящите избори могат да се открият и други хора с връзки в подземния свят. Прясно освободеният от домашен арест Васил Божков също се е запътил към парламента с „Политическо движение Център”. В Пловдив той залага на Николай Чилингиров-Чилингира, бивш шеф в града на скандалната охранителна фирма „Клуб 777”. В началото на прехода Седмиците, както ги наричат, са една от водещите мутренски групировки, която мери сили с ВИС и СИК.

Чилингира дава своя дан в скандалната история на „Клуб 777”, а напъните му са оценени подобаващо. След разстрела на двама от босовете на групировката Жоро Италианеца и Пешо Патерицата,  охранителна фирма е поета от Чилингиров. След края на мутренските времена, той бързо се преориентира към политиката.

Първоначално гради имидж на патриот и дори през 2019 г. води листата за съветници на ВМРО в Девин. Мераците му не са оценени от избирателите, но въпреки това силовият бос се прицелва към парламента. От 2021 г. Чилингиров заема почетно място в листите на Васил Божков.

Любопитна биография има и водачът на листата на „Политическо движение Център” във Видин Валери Викентиев. Той е рекламиран в партийните материали като успешен адвокат, но е спестена кариерата му в МВР. Викентиев е уволнен от полицията през 2009 г.

Тогава е арестуван, докато с колега чакат млад мъж да изтегли от банката 5000 лева подкуп. Той бил заподозрян в кражба на кола, а ченгетата му поискали парите, за да потулят разследването. В съдебното дело негов защитник става баща му Димитър Викентиев, чиято биография е не по-малко любопитна.

Той е бивш прокурор в Оряхово и е арестуван на 12 февруари 2007 г. При обиск в дома му са намерени папки със следствени дела и голяма сума евро и левове. След скандала той се пенсионира. Пратен е на съд заедно с бившия депутат и негов началник от прокуратурата в Оряхово Тома Томов. На двамата са  повдигнати редица обвинения, дават им по 5 и 6 години затвор, но следва обжалване и условни присъди. 

Клиенти на Темида има и в листите на ДПС. На почетното 17-то място в листата на Движението за столичния 25 МИР е шефът на структрата в Бяла Слатина Касъм Касъмов. Роденият в село Галиче Касъм е с огромно досие в МВР. Връх в кариерата му е обвинението за участие в организирана престъпна група за рекет и лихварство заедно с приятеля му Ценко Чоков.

От обвинителния акт става ясно, че задачата на Касъм Касъмов е да навестява неизрядните длъжници на Чоков. Когато заплахите не са достатъчни, за да си платят заемите, Касъмов и мутрите му ги пребиват. През 2018 г. в медиите излезе и новината, че е спипан да краде ток в с. Галиче.

Според публикациите Касъм Касъмов, който е известен и като Кристин Касъмов, бил прокарал незаконно подземен кабел от близкия трафопост до огромната си къща в ромската махала на селото Кандидат-депутатът Касъм е от знаково семейство. Неговият баща Мехти Касъмов има куп присъди за измами, източване на Държавния резерв и купуване на гласове.

В друга от столичните листи под номер 12 е вписан бизнесменът Щерьо Щерев. Преди десетина години Щерев вече изкара един мандат като депутат от ДПС.

За съществуването му се разбра не заради някое запомнящо се изказване от трибуната или внесен законопроект, а след като тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета по обвинение в пране на пари. От обвинителния акт стана ясно, че Щерев е използвал една от фирмите си, за да преведе 7 млн. лева с фалшиви документи по сметки в чужбина.

Парите са собственост на хора като Евелин Банев-Брендо, пловдивският ДДС-аферист Сотир Янков-Дон Портокал, Гълъбин Боевски. Щерьо е в ролята на посредник, който съставя фалшивите документи, за да бъдат оправдани преводите. През 2016 г. Щерьо Щерев признава вината си и след споразумение с прокуратурата се отървава с 10-месечна условна присъда.

И докато Касъм Касъмов и Щерьо Щерев нямат шанс да се класират за парламента, то втората в листата на ДПС за Враца Каролина Кьолер има реален шанс да седне на депутатките банки.

Мадам Кьолер вече кара втори мандат като общински съветник в Мездра, а преди няколко седмици оглави областната структура на Движението за права и свободи във Враца. Завършилата НСА Каролина Кьолер е по-известна като съпруга на подземния бос Йордан Тонов-Данчо Пръча.

Преди години Тонов се подвизаваше като страшилището на Северозапада, а за вулгарните изцепки на бандата му се носеха легенди. Той е осъждан като част от групировката на Митьо Очите за търговия с дрога и сводничество. В последно време обаче бизнесът му вече е светъл – бързи кредити. Като лихвар той има потенциално широк кръг клиентела, който е и предвидим електорат за изборите.

Клиенти на Темида има и сред кандидатите на ГЕРБ. На четвърто място в едно от софийските листи е Даниел Александров. Преди време около името му гръмна скандал, че е блудствал с 14-годишно момиче. Александров веднага заяви, че това е интрига на жена му Джанан Манолова, с която са в развод.

Жалбата на съседското момиче, в която се твърди, че той й пращал свои голи снимки и перверзни клипове, била набързо изтеглена по думите на бореца Александров.

Сред водачите на листи се е наредил и Миню Стайков.

Алкохолният олигарх е подсъдим за данъчни измами и източване на еврофондове е намерил място в маргиналната партия „Българско национално обединение” и участието му очевидно ще мине незабелязано.

В Благоевград обаче имат други проблеми. Там борбата е кой връзкар ще се нареди в листите. Забелязали обаче, че техният съгражданин Асим Адемов е запокитен чак на 7-мо място в листата за евроизборите. Според изчисленията на местните той няма шанс да се класира за нов мандат.

„Ще се върне като директор на училището в Долно Дряново, където работеше преди” – кахърят се в селото и припомнят, че Адемов е влязъл в европарламента на мястото на Мария Габриел, когато тя става еврокомисар.

Още по-голяма е драмата на Елхан Кълков, който след 6 мандата като депутат сега дори не е включен в листата. Преди да се нареди в парламента е бил счетоводител в Сатовча.

Запознати твърдят, че навремето така изненадващо изчезнал от листите Алиосман Имамов, който през 2014 г. става зам.-шеф на Народното събрание. Според слуховете му била спретната интрига пред Сараите и така вместо него в листите изгряла звездата на Кълков, който днес също е изваден от играта. Според една от версиите преди да го махнат, той все пак успял да нареди роднината си Мурад Шикиров за шеф на Държавното ловно стопанство „Дикчан”.

При това най-изненадващо от поста е отстранен без да са посочени мотиви Исмаил Моллов. Роднината на Кълков – Мурад Шикиров пък работел като главен експерт в Изпълнителната агенция по горите и сега се връща в родния си край. Но това не е проблем, защото ловното стопанство „Дикчан” е сред любимите на известни политици.

На последното 21-во място в листата на ПП-ДБ в Благоевград е поставен областният координатор на „Промяната” Марио Граченов. За него източниците ни обясняват, че първата му работа след като местните избори спечелил кандидатът на ПП Методи Байкушев била да назначи майка си София Граченова като експерт във финансовия отдел на кметството.

Иначе госпожата, както и синът й, са от Банско. Той самият също не е пропуснал да се нагласи на ръководен пост. И то какъв – директно заема най-високата позиция, председател на управителния съвет на Югозападното държавно горско предприятие. Разчува се, че постът му е издействан от Владислав Панев, за когото пък се знае, че е близък до „Юлен” – фирмата, която стои зад ски съоръженията и проектите в Банско.

Марио Граченов до този момент не е показвал по никакъв начин интерес към горското стопанство, завършил е журналистика в Американския университет и работел нещо си в туризма в родното си Банско, какво точно няма официална информация. На местните избори се е кандидатирал за кмет на курорта, но без успех. 

Във „Възраждане” също са традиционалисти и няма големи драми в подреждането на листите. На избираемо място в Пловдив отново е Емил Янков, който преди да влезе в парламента си изкарва хляба като таксиметров шофьор. Като депутат Янков не се прочу със законодателни идеи. Поне до момента единственият му приоритет е да настоява за строителство на повече кръстовища на две нива в градовете, за да намалят задръстванията.

На трето място в бургаската листа е поставена колоритната Звезделина Каравелова от Несебър. При добро представяне на партията, тя като нищо може и да стигне до депутатските банки, ставайки поредният пример, че у нас в Народното събрание може да попадне куцо, кьораво или сакато – стига да е спазва безкритично правата партийна линия. Няма нужда дори да имаш кой знае какво образование или кариера.

В случая бившата участничка в конкурси за красота Звезделина Каравелова също не блести с дипломи или професионален капацитет в някоя област.  Тя вероятно е единственият кандидат-депутат, чиято биография не може да бъде открита никъде.

Дълго време красавицата е обвинявана, че няма завършен и 8 клас. Наскоро Каравелова натри носа на скептиците, като гордо публикува дипломата си за средно образование. Приключила го е през 2012 г., на сравнително зряла възраст – била е на 21 години! Училището в Несебър, в което е изкласила бъдещата депутатка, казват, че събира проблемни ученици от цялата Бургаска област, които напират за дипломи, въпреки че трудно пишат и четат.

Каравелова обаче е завършила с успех добър 4,28. Патриотката от „Възраждане” не е била нито зубър, нито бележкарка, а по български език и литература има 3. Затова пък по музика, физическо и рисуване има пълно 6. В онези години обаче Звезделина е оценена по достойнство на конкурси за красота. Дали пък това не е поредно доказателство, че красотата ще спаси света?!

Водачи на листи отново са роднините на отлюспения Николай Дренчев. Брат му Димо води копейките в Перник, макар да няма нищо общо с града. В Кюстендил пък четата предвожда братовчедът Димчо Димчев. Той през целия мандат се опитва да се хареса на местните, като се ангажира с разрешаването на разни проблеми.

За разлика от анонимния представител на „Продължаваме Промяната” – някой си Георги Стамов, който вероятно е познат само на жена си. Иначе той е изкарал три мандата като депутат, без дори да се разходи и запознае с хората от района си. Сега пак е поставен за водач на листата на ПП-ДБ.

По повод на неговото безлично поведение и тотално неприсъствие в обществения живот бившият кмет на Дупница Панчо Панайотов наскоро написа във фейсбук: „Уважаеми, къде е вашият депутат от нашия район? Къде е? Крие се. Защо не прояви ангажираност. Мишка. Много му дреме.”

Източник: narod.bg

 

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.