Томислав Дончев: Не вярвам атаката срещу НАП да е игра, целта беше да се разклати държавата

https://mreja.bg/komentar/tomislav-donchev-ne-vyarvam-atakata-sreshtu-nap-da-e-igra-celta-beshe-da-se-razklati-darzhavata/79021 Mreja.bg
Томислав Дончев: Не вярвам атаката срещу НАП да е игра, целта беше да се разклати държавата


Атаката срещу НАП е много тежък инцидент, по-тежко би било само ако някой би заличил, или променил данните. Не вярвам, че един такъв пробив е просто игра или има за цел да покаже, че някой е велик. Това има за цел да разклати правителството, ако е организирано отвън - целта е да се разклати държавата. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Правени са одити на всички критични системи, но едно е данните да се съхраняват само за вътрешно ползване, друго е електронни услуги с външен достъп. Това ги прави много уязвими. Киберсигурността е едно безкрайно състезание, каза още Томислав Дончев.

Опити за кибератаки има редовно, през миналата седмица имаше опити за пробив и кибератака срещу 4 или 5 институции. Проверих си данните и аз, има фрагментарна информация, която е изтекла и за мен. Ние трябва да върнем доверието на хората към тези системи, коментира Дончев.

Трябва да видим каква е геометрията на вината за случилото се. Организационни мерки трябва да бъдат взети. Един от изводите е, че трябва да харчим повече за киберсигурност, за момента даваме 5 милиона лева за киберсигурност, обясни вицепремиерът.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.