Тихомир Безлов: Бау-бау е метафора. Копринков е проблем в кръга на президента

https://mreja.bg/komentar/tihomir-bezlov-bau-bau-e-metafora-koprinkov-e-problem-v-kraga-na-prezidenta-2/126200 Mreja.bg
Тихомир Безлов: Бау-бау е метафора. Копринков е проблем в кръга на президента

Копринков е проблем в кръга на президента. Кадруваше на ключови места в служебните кабинети, осигуряваше канали за доходи. Това заяви Тихомир Безлов в интервю за вестник Стандарт. Ето какво още каза той:

- Г-н Безлов, какъв е коментарът Ви по скандала с президентската институция и "Пътя на Копринката"?

- Бившият премиер Бойко Борисов направи такава метафора преди години - "Пътят на Коприната" свърза Китай и Европа с останалия свят. Сега китайците се опитват да реализират един огромен инфраструктурен проект - да направят по-евтин пътя си до Европа.

Но така или иначе, изказването е свързано със съветника на президента Николай Копринков, който по време на служебните правителства на Радев кадруваше на много от ключовите места за внасяне на контрабандни стоки.

Това са канали за доходи. Макар, че нямаме данни от разследване - нещо, което да е доказано. Към момента всичко е на ниво политически обвинения. Темата се появи през 2021 година. Президентът не се разграничи от съветника си, който действително е една от проблемните личности в обкръжението му.

- Как смятате, защо прокуратурата мълчи по въпроса?

- Имаше двама главни прокурора - предишният Иван Гешев и сегашният изпълняващ длъжността Борислав Сарафов. Коментираше се, че Гешев е подобрил отношенията си с президента Румен Радев след като прокуратурата влезе на "Дондуков" 2 през 2020 г. Сега Сарафов по-скоро избягва безсмислените конфронтации. Тоест, той се опитва да има повече политически приятели, отколкото врагове.

- Все пак Вие имате ли данни за корупционни схеми в Президентството?

- Има много обвинения, които са традиционни за администрациите. Иначе, президентът в онази особена ситуация направи служебни правителства. В някакъв смисъл хора, които бяха свързани с него, спечелиха местните избори през 2023 г. Други влязоха в различни управленски позиции -  в здравеопазването, във вътрешната сигурност.

Една от големите теми беше Планът за възстановяване и устойчивост - какви теми се приемат и кои се отхвърлят от служебните правителства. Но кабинетите на президента не бяха критикувани от медиите, въпреки че имаше много сигнали. А данните показват, че президентът губи популярност просто, защото има проблеми с различните институции.

- До какви щети ще доведе това, че служебните кабинети бавеха Плана за възстановяване и устойчивост?

- Бавеха е силно казано. Защото има много сериозни противоречия в изискванията в този план. Големият проблем, разбира се, са въглищните централи. Никой не искаше да рискува с позиция за тях, защото темата е много чувствителна за електората.

- Знаете ли кой е Сотир Ушев? Говори се, че е възлово лице на "Дондуков" 2.

- Не.  По-скоро за мен това е ново име. Даже не си спомням предишните му позиции.

- Какво би спечелил и загубил Радев, ако основе свой политически проект?

- Много трудно е да се прецени. Основните парламентарни партии са с устойчиви структури. Но ако президентът влезе в настоящата раздробена политическа среда, възможно е партията му да вземе гласове от хората, които не отиват до урните при избори. Не съм сигурен дали ще вземе много от БСП и от "Възраждане". От ГЕРБ и ДПС също не си го и представям.

- Негласуващите са около 1 милион души?

- Не съм сигурен. Не можем да кажем, че тези хора ще го подкрепят. Той ще направи една относително средна партия. При следващи избори няма да се появи доминираща партия. Така, че ще се преговаря.

- Знаете ли кой е "бау-бау" от изказването на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски?

- "Бау-бау" е метафора, удобно куче, което да  бъде използвано за партията на Радев, докато той все още е президент. Ясно е, че ще се създава политически проект, както беше опитът с  "Български възход".

Източник: blitz.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.