"Те искат да ви убият" - в Истанбул избухва гняв срещу сирийците

https://mreja.bg/komentar/te-iskat-da-vi-ubiyat-v-istanbul-izbuhva-gnyav-sreshtu-siriycite/78741 Mreja.bg
"Те искат да ви убият" - в Истанбул избухва гняв срещу сирийците


В два часа след полунощ една събота сирийските братя Мустафа и Ахмед са в дома си прегърбени пред екран, гледайки на живо черно-бял запис от охранителна камера, на който мъже унищожават техния магазин за дрехи. Те наблюдават как малка група турци чупят стъклената витрина на техния магазин, късат брошури и чупят табели на арабски и ги подпалват. Няколко мъже стоят отзад и зяпат в камерата преди една ръка да я унищожи, а след това екранът става черен.

Мустафа, на 22 години, и Ахмед, на 21, трескаво се обаждат на собственика на турска бакалия, намираща се до техния дюкян, за да му кажат, че са на път към магазина, за да попречат той да бъде изгорен. Той ни каза: "Не идвайте, те искат да ви убият", разказва Ахмед.

Техният магазин и други сирийски обекти бяха обект на нападения в квартал Кючюкчекмедже в западен Истанбул в нощта на събота, 29 юни - едно от спорадичните избухвания на насилие, което сирийците казват, че се наблюдава срещу тях в най-големия град на Турция.

Толкова големи сблъсъци са редки, като има само едно голямо нападение, случило се тази година също в западната част на Истанбул през февруари. По-малките инциденти често са споделяни от сирийци в социалните мрежи, като някои се опасяват, че напрежението нараства. Полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне нападателите в Кючюкчекмедже, но не преди те да унищожат много от сирийските магазини в квартала и да свалят арабските табели.

Районът е място, в което живеят най-много сирийци в града, и табелите на арабски са обичайна гледка за местните клиенти на магазините.

Мустафа и Ахмед изчакаха, докато тълпата се разпръсне и след това се върнаха.

"Не можехме да си тръгнем до пет или шест сутринта. Изпразнихме половината от стоките и изчакахме няколко дни, докато нещата се успокоят", казват те.

Сирийци, махайте се

Турция е дала подслон на над 3,6 милиона сирийци - най-голямата популация, разпръснати от осемгодишната гражданска война, и само в окръг Истанбул има над половин милион сирийци, според министерството на вътрешните работи на Турция.

Изпитващата трудности икономика на Турция и нарастващата безработица предизвикаха гняв срещу тяхното присъствие. Много от тях не са харесвани от турците, защото ги смятат за евтина работна ръка, която заема работни места и използва услуги. Това накара правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, което отвори границите си за сирийците, когато конфликтът избухна през 2011 г., непрекъснато да отбелязва броя на сирийците, които са се завърнали в северните райони на Сирия, контролирани сега от турски войски и техните сирийски бунтовнически съюзници.

Миналата седмица държавната Анадолска агенция съобщи, че почти 80 000 сирийци са се завърнали през първата половина на 2019 г. Този брой е все още малка част от бежанското население в Турция, голяма част от което планира да изгради нов живот в Турция.

Политическите опоненти на Ердоган го критикуват за това, че е позволил идването на много бежанци и дори новият опозиционен кмет на Истанбул, чиято предизборна кампания бе съсредоточена върху всеобхватността, каза, че турците страдат от притока на сирийци.

"Ние ще положим усилия за създаване на условия за завръщането на сирийските мигрантите в тяхната родина, тяхната свободна родина", заяви Екрем Имамоглу пред Ройтерс миналия месец.

"В противен случай ще имаме проблеми със сигурността, които наистина ни притесняват и ще има улични сблъсъци".

В нощта, в която Имамоглу спечели кметството на Истанбул, в социалните мрежи се разпространи хаштага "Suriyeliler Defoluyor", което означава приблизително "Махайте се, сирийци".

Счупени табели, врати и камери

На 30 юни, няколко сгради по-нататък от магазина на братята, двама сирийци, които работят един до друг в златарски магазин и магазин за електроника, чуват как тълпа напада сирийски магазини.

"Ние прибрахме бързо всичко и изчезнахме", каза за Ройтерс няколко дни след инцидента работник от магазина за електроника, който пожела името му да не се споменава.

Говорейки арабски с акцент от района на Алепо, той посочи празната витрина пред себе си. "Обикновено имам изложени тук телефони, но сега малко се страхуваме. Не излагаме стоката си, защото положението е нестабилно".

Тълпата е унищожила витрината на златарския магазин, въпреки че металните решетки са били спуснати. Камерата, табелите и осветлението на магазина за електроника са счупени.

Дни по-късно, табелите остават счупени. Собствениците на магазините планират да поставят нови на турски език като средство за защита, а и защото валията на Истанбул обяви миналата седмица, че най-малко 75 процента от магазините трябва да имат табели на турски език, а не на арабски.

След нападението в Кючюкчекмедже истанбулската полиция съобщи, че е заловила петима заподозрени, свързани с профили в социалните мрежи, които са постнали хаштаговете "Махайте се, сирийци" и "Не искам сирийци в моята страна".

Полицията обяви също, че разследване е разкрило група с 58 членове, отговорна за подстрекаване към сблъсъци в Кючюкчекмедже. Единайсет членове на групата са задържани, а разследването продължава. Сирийците си отдъхнаха, че полицията работи.

"Ние оставаме, не можем да се предадем", каза Мустафа. "Не можем да затворим, как ще живеем иначе?".

Повечето собственици на магазини казаха, че се надяват ситуацията да не се влоши и че смяната на табелите на турски ще намали напрежението. Някои казаха, че сблъсъците са редки изблици на гняв, които не показват отношението на мнозинството турци към сирийците.

"Тук е като вулкан: на всеки пет или шест месеца имаме изригване", заяви един клиент.

/БТА/

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.