ТЪЖНО: Българки слугуват на старци-милионери за… €900 на месец (РАЗКАЗ от ОЧЕВИДЕЦ)

https://mreja.bg/komentar/tazhno-balgarki-sluguvat-na-starci-milioneri-za-eur900-na-mesec-razkaz-ot-ochevidec-2/133671 Mreja.bg
ТЪЖНО: Българки слугуват на старци-милионери за… €900 на месец (РАЗКАЗ от ОЧЕВИДЕЦ)

Родопчанки се грижат за възрастни хора в Италия, някои от които са дори доста заможни и милионери, срещу минимално заплащане. Въпреки тежката работа, възнагражденията за домашните помощнички рядко надхвърлят 900 евро месечно. Част от възнаграждението на гледачките на възрастни хора се поема от държавата, а останалото - от работодателя.

В други случаи възнагражденията се осигуряват изцяло от човека, за който се полагат грижи, или от семейството и близките му.

"Работих при дядо италианец, който имаше 3 милиона евро в сметката си. Живееше в скромна къща на село. Заплатата ми беше 900 евро, която ми плащаха неговите роднини. Успял е да спести всичките тези пари чрез работа и различни схеми, докато е бил управител на голямо стопанство, включващо много фермери от региона. Така твърдяха близките му. Този човек никога не е ходил на почивка и не е виждал морето. След смъртта му, всичките му капитали станаха собственост на роднини, които най-вероятно също няма да пипнат от тях," разказва една от жените на гурбет зад граница.

Подобна е ситуацията и в другите европейски държави, където от години българки масово търсят препитание. Една от първите дестинации за гледачките назад в годините бе Гърция поради близкото разположение и високото заплащане в сравнение с България.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.