Татяна Лолова с черен колан по карате изненадва Димитър Тодоранов на “Арт поток”

https://mreja.bg/komentar/tatyana-lolova-s-cheren-kolan-po-karate-iznenadva-dimitar-todoranov-na-art-potok/79527 Mreja.bg
Татяна Лолова с черен колан по карате изненадва Димитър Тодоранов на “Арт поток”


Бизнесменът, известен с подкрепата си на изкуството, обича да излиза от зоната си на комфорт, вижда предизвикателство и в политиката

Идвам да се снимам! Това чува по телефона в 8 часа сутринта преди няколко дни Димитър Тодоранов - собственик на клуб “Хасиенда бийч” в Лозенец и продуцент на фестивала “Арт поток”, който организира с общината в Царево.

Обажда му се една от най-обичаните български актриси - Татяна Лолова, в деня на закриването на тазгодишния фестивал. Димитър първоначално не вярва, защото тази година Лолова е отказала да участва и сред зрителите на "Арт поток". Но само след няколко минути в Хасиенда се появява Лолова - в бяло кимоно с черен колан, които са подарък от Тодоранов. Коланът е от европейската му титла по карате-до.

Така Лолова става една от най-приятните изненади за финала на фестивала, правейки цяла фотосесия с кимоното. А появата й е точно по времето, когато в “Хасиенда” интервю дава друг любим актьор - Стефан Данаилов. “Арт поток” тази година завърши с представлението “Актрисата”, изиграно от Данаилов и Аня Пенчева в Царево пред близо 2000 зрители. Двамата са викани три пъти на бис. 

Фестивалът се провежда за четвърта година, а според Тодоранов тази и най-успешната досега. Превърна се в събитие, което кара хората да идват в Царево и Лозенец, да се усмихват и да го очакват с нетърпение, твърди Димитър.

Допълва, че “Хасиенда бийч” започва като чист бизнес, който върви много добре. Но виждайки как Созопол избледнява като арт място, с приятели решават да дадат добавена стойност на “Хасиенда” и Лозенец. Запознава се с художниците Стефан Божков и Кольо Карамфилов. Първо

започват с това да

има изкуство в клуба,

но идеята се развива

и се стига до организирането на “Арт поток”, който представя книги, филми, концерти, моноспектакли.

Тодоранов не харесва да го наричат меценат. “Може би още от малък съм искал под някаква форма да се занимавам с изкуство. Не стана, не е проблем, че не рисувам и не свиря на някакъв инструмент, но организирайки концерти и фестивали, това като че ли запълва тази ниша в душата ми", казва Тодоранов.

И така продуцира десетки концерти, сред които нашумелите спектакли на Лили Иванова на брега на Лозенец, в Бургас и в Националната опера, постановки и изложби, сред които и нашумялата “Свалячи”. От две години в “Хасиенда” организират и лятна художествена “Арт академия" под ръководството на Калина Попова. В нея деца рисуват цяло лято на малкия плаж в Лозенец.

Тодоранов разказва, че е уникално чувството да си на една маса със Стефан Данаилов. Уточнява, че е силно казано твърдението, че са приятели, но на популярния актьор му харесва това, което правят. И когато го попитат кое е любимото му място по морето, Данаилов казва: тук, посочвайки масата си в “Хасиенда”. Но с Татяна Лолова сме приятели, казва Тодоранов. И допълва, че се радва, че правят нещо различно, а най-ценното е, че среща правилните хора, от които научава много нови неща.

Тази година има промяна и във вътрешното оформление и в музиката в “Хасиенда”,

които са повлияни

от Перу

През пролетта на тази година Тодоранов прекарва две седмици в амазонската джунгла с трима приятели. Там, където бяхме, е джунгла и си сред дивата природа в буквалния смисъл на думата, разказва Димитър. Първоначално било стряскащо, но връщайки се към природата, човек разбирал кое е важно в живота му. Идеята му за пътуването била отдавнашна, още повече, че в амазонската джунгла ходели хора като Уорън Бъфет, Матю Макконъхи, а режисьорът Джеймс Камерън взел идеята за филма “Аватар” от пътуване в Перу.

В джунглата Димитър и приятелите му били в селище на хора от шипибо племе, които имали по-мистични виждания за живота. Но не ставало въпрос за шамани и гадатели, а за общуване на по-различно ниво.

Едно от най-сериозните му притеснения били насекомите и заразите, които биха могли да пренесат, защото тръгнал, без да се ваксинира. А местните успокоявали притесненията за маларията с думите: “разболяват се разни хора, обаче е малария, не е нещо сериозно - за седмица ти минава”.

На въпроса как се вижда - като поддръжник на изкуството или бизнесмен, Тодоранов отговаря, че ако човек се определя от това, което прави, при него е трудно да е еднозначно, защото спортът е неразривна част от живота му. От 2011 г. е национален треньор в Българската федерация по шотокан карате. Три световни титли донесоха на Тодоранов приза “Най-добър треньор за 2018 г.” в бойните спортове у нас. Състезателите имат общо 68 титли и над 300 медала.

Димитър казва, че е търсещ човек и това го тласка към нови неща,

обича да излиза

от зоната си

на комфорт

Защото тогава се занимаваш с нови неща и това е предизвикателство, което зарежда и дава страхотен адреналин.

Преди да се стигне до този адреналин, животът на Тодоранов е достоен за филм. Роден е във Велико Търново през май 1974-а и казва, че това е най-готиното време. Учи в училище, което Димитър определя като експериментално - всяка година им променят програмата, по едно време учат и в неделя.

Заради дядо си, който е треньор и учител по физическо, баскетбол и волейбол, се запалва по спорта. Започва с футбол, но тогава попада на два филма - “Шаолин” и “Флашданс”, и решил, че ще стане или танцьор, или каратист. Избира каратето, защото не бил сигурен докъде ще стигне с танците. Тогава е 13-годишен. Първият му треньор го учел ударно - няма обяснения, само бой.

Спечелва първото републиканско състезание в България в категория до 18 години и разбира, че е добър в този спорт. Завършва гимназия и влиза да учи информатика в Търновския университет. Прави собствен карате клуб, когато е на 20 г. По-късно го канят в известен клуб в София и той приема. През 1997 г. печели единствената за България европейска титла по карате. Няма да я зябрави, не само защото първенството е у нас, а и защото състезанието е през февруари, когато пада тогавашното правителство, а България се тресе.

Следващата година се оказва превратна в живота му. Отива в Рио де Жанейро за световно първенство. Работи с един от най-добрите треньори в света - испанецът Антонио Олива. Преди самото състезание Тодоранов като запален сърфист отива на прочутия плаж Копакабана. Една вълна го хваща на гребена си, губи равновесие, тялото му се усуква и пада. Илиза на брега и видимо нищо му няма. Но се оказва, че ребро е пробило единия му бъбрек и има вътрешен кръвоизлив. Стигат в болница, където го оперират. Тодоранов разказва, че тогава се случва нещо много странно - вижда как се разхожда, а под него тече операцията му - помни кой от лекарите и сестрите къде е бил, какво е правел.

След операцията се подобрява бързо. Тогава, не знам защо реших, че трябва да благодаря на Господ, че ми се е случило това, обяснява Димитър. Но благодари не толкова за това, че е останал жив, а че това, през което е минал, е било за добро.

Когато живееш втори

живот, знаеш, че си

си го заслужил,

но и трябва да

върнеш жеста, като

правиш смислени,

добри неща,

обяснява Димитър.

Връща се у нас и след 5 месеца става шампион на България по карате, а след това и балкански шампион. За последно се състезава през 2004 г., когато вече живее в САЩ.

Преди да стигне до Щатите, с негов приятел започва работа на круизен кораб като фитнес инструктор. Там среща жена си, вдигат сватба и отиват в Ню Йорк, откъдето е тя. Там живее от 2000-а до 2009 г., треньор е по карате и персонален треньор.

Прави собствена

програма, която

бързо става

популярна,

ползват я актьорите Ан Хатауей и Хю Джакман.

Димитър завършва курс за брокер и 4 г. работи във фонд за рисково инвестиране. Междувременно се е развел с жена си. Разделихме се по причини, заради които много хора се разделят – пътувахме много, но не заедно заради ангажиментите си. Мисля, че взехме всичко, което можахме да си дадем, и после всеки продължи пътя си, обогатен от другия, разказва Димитър.

През 2010 г. се връща в България. Казва, че в чужбина е интересно, понякога приятелско, но в България чувството е друго, независимо от всички особености на последните десетилетия.

Сега Тодоранов твърди, че ако го няма фестивала “Арт поток”, не знае дали все още е щял да се занимава само с клуба. Но със сигурност ще продължи да прибавя нови неща. Има огромно желание да направи в София проект като “Хасиенда”, защото Лозенец е далеч, а хората искат да го видят и усетят и в столицата.

Защо не и политика,

това също е

интересно

предизвикателство,

но стига да мога да правя неща, които да усмихват хората, казва Тодоранов. И допълва, че има опит в политическия маркетинг, разполага с екип, който е работел по кампанията на Александра Окасио-Кортес, която на 29 г. стана най-младият член на Долната камара на американския Конгрес. Подобен модел от същия екип е приложен и на последните избори у нас, като резултатът бил удвоен.

С хората от САЩ ще насочим усилията си към политически проекти, които носят позитивизъм и имат добри идеи, казва Тодоранов.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.