Тържественият звън на старинните камбани отекна в цялата околност

https://mreja.bg/komentar/tarzhestveniyat-zvan-na-starinnite-kambani-otekna-v-cyalata-okolnost/79939 Mreja.bg
Тържественият звън на старинните камбани отекна в цялата околност


Храмов празник на Черепишкия манастир

И тази година на 15 август – Голяма Богородица, светата Черепишка обител посрещна пъстро множество от хора, дошли от различни райони на страната да почетат храмовия празник.

Тържествена литрургия беше отслужена от негово високо преосвещенство врачанския митрополит Григорий. Осветените обредни хлябове бяха раздадени за здраве на миряните и за памет на мъртвите. По традиция миряните можеха да опитат Курбан чорбата, приготвена в светата обител.

Сред миряните, дошли да почетат празника, бе и кметът на Община Мездра инж. Генади Събков. Той отбеляза, че в ден като днешния трябва да бъдем преди всичко смирени и по-добри.

Черепишкият манастир „Успение Пресветая Богородици“ е възникнал едновременно със средновековния Коритенград, който се намира при Ритлите край село Люти брод през 14-ти век. Разрушаван и опостушаван през годините на робството, в началото на 17- ти век манастирът е възобновен от преподобния Пимен Зографски.

Култът към Богородица е широко разпространен сред българите. В народните представи Богородица е милостива и милосърдна, защитница на грешниците, покровитгелка на жените и майчинството, на родилките и децата.

Днес имен ден в Община Мездра празнуват 306 лица, носещи името Мария, 5- Маруся, 24- Мара, 1- Мария-Антоанета, 19- Мариан, 36- Мариян, 49- Марио и 4- Мариус.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.