Световни медии: Джонсън влезе в сблъсък с Брюксел, залозите занапред ще бъдат високи

https://mreja.bg/komentar/svetovni-medii-dzhonsan-vleze-v-sblasak-s-bryuksel-zalozite-zanapred-shte-badat-visoki/79242 Mreja.bg
Световни медии: Джонсън влезе в сблъсък с Брюксел, залозите занапред ще бъдат високи


В първия си работен ден като премиер Борис Джонсън влезе в сблъсък с Брюксел и това е водеща тема за западните издания. Отговорът на Брюксел не се промени, въпреки искането на новия британски премиер Борис Джонсън за премахване на "предпазната клауза" от споразумението за Брекзита, договорено от ЕС с предишното правителство на Тереза Мей, пише френският в. "Монд". Джонсън определи споразумението като неприемливо и заяви, че би предпочел да напусне ЕС със споразумение. Той увери и, че Великобритания ще излезе от съюза на 31 октомври. В отговор главният европейски преговарящ Мишел Барние определи британските искания като неприемливи и предупреди ЕС да се подготви за Брекзит без споразумение, предаде БТА.

Британският парламент беше институцията, която попречи на опитите на предишната премиерка Тереза Мей за прилагане на споразумението за Брекзита. Камарата на общините обаче е отхвърляла неведнъж и напускането на ЕС без споразумение, припомня френският в. "Поан". Това е трудност, с която Джонсън скоро ще се сблъска, предвид факта че не разполага със стабилно парламентарно мнозинство. Ще му се наложи ли да разпусне парламента, надявайки се да спечели мнозинство, което да подкрепи неговите планове? Това е рискован ход, който може да укрепи позициите му, или да доведе до падането му от власт.

Джонсън излага на риск цялата страна и превръща консерваторите в Партията на Брезкита, пише британският в. "Файненшъл таймс" в редакционна статия. Промените в кабинета му се изразиха в съставянето на ново правителство, твърдо подкрепящо Брекзита. Целта му е Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври, независимо дали има сключено споразумение - а ако парламентът попречи на това, да бъде готов за извънредни избори.

Поддръжниците на Джонсън са притеснени от новата партия на Найджъл Фараж. Но опитвайки се да гарантира политическото оцеляване на своята партия и на своето правителство, Джонсън рискува бъдещето на страната си. Новият британски премиер от самото начало използва изрази, присъщи на жаргона на любителите на хазарта. Всичко казано от него показва, че той не е готов да хвърли картите. Ако Джонсън обяви предсрочни избори, за да се стигне до споразумение, ще измести Фараж от позицията на основен поддръжник на Брекзита. Но точно тук е и най-големият риск: предизборна кампания, основана на напускане на ЕС без споразумение, може да обедини срещу него не само опозиционните партии, а и консерваторите, подкрепящи оставането в ЕС или напускането на съюза със споразумение. Превръщането на Консервативната партия в партия на поддръжниците на твърдия Брекзит може да я превърне в жалка националистическа останка. Дори ако икономическите щети бъдат ограничени чрез планиране, което е несигурно, вредите за репутацията и сигурността й ще бъдат огромни в дългосрочен план. Тежко ще е и отражението върху подкрепящите оставането в ЕС Шотландия и Северна Ирландия.

Ясното послание на Джонсън и реакцията на Брюксел показват, че предстоят няколко бурни месеца, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Остава неясно как Джонсън може да постигне мащабното изтегляне от ЕС, без да се стигне до хаос в британската икономика, предвид че близо половината от британският износ се насочва към ЕС, пише в. "Вашингтон пост". Ясно е обаче, че ако се стигне до Брекзит, той ще ускори упадъка на Европа като глобална сила. Лондон винаги е бил организираща сила в Европа, още от времето на Плана Маршал, когато Великобритания създаде коалиция от страни, които го приеха и работиха със САЩ, за да го доведат до успешен план. Лондон пое водеща роля и в организирането на коалицията, която се превърна в НАТО. След присъединяването си към Европейската икономическа общност през 1973 г. Великобритания стана може би най-влиятелният й член. Лондон винаги е подкрепял Европа, съставена от национални държави, а не европейска свръхдържава - и в момента има точно това. Проектът на някои европейски лидери за по-централизирана и единна Европа като цяло се провали.

Великобритания се готви да напусне ЕС в момент, когато Европа се изолира от света. Предишни европейски лидери като Франсоа Митеран и Хелмут Кол вярваха, че континентът трябва да играе водеща роля в световните дела. Днешните европейски лидери се занимават с икономическите трудности, популистките политици и антиевропейски прояви. А Великобритания, която отдавна подкрепяше и енергизираше действията на световно равнище, се готви за Брекзита.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.