Световната здравна организация: Бездимното пушене не намалява риска от рак

https://mreja.bg/komentar/svetovnata-zdravna-organizaciya-bezdimnoto-pushene-ne-namalyava-riska-ot-rak/79372 Mreja.bg
Световната здравна организация: Бездимното пушене не намалява риска от рак


Устройствата за бездимно пушене на тютюн и електронните цигари не помагат в борбата с рака и пушачите и правителствата да не се доверяват на производителите на цигари за предимствата на тези продукти. Това предупреди Световната здравна организация (СЗО) в най-новия си доклад за борбата с тютюнопушенето, предаде "Дневник".

В текста се казва, че гигантът "Филип Морис интернешънъл" например опитва да се представи като партньор, подхождащ отговорно към общественото здраве и за целта използва кампанията си Unsmoke, подканваща хората "да направят промяна към една по-добра алтернатива". Всъщност, казват от СЗО, кампанията има за цел да поддържа пушенето като обществено приемливо поведение, докато в същото време обърква потребителите с термини като "бездимни продукти", които може да се отнасят за продукти с отровни емисии и неизвестни краткосрочни и дългосрочни ефекти за здравето.

Раян Спароу, говорител на "Филип Морис", коментира за "Ройтерс", че подобна позиция на СЗО затруднява предоставянето на по-безопасни възможности за онези, които не могат по друг начин да откажат пушенето. "Няма спор, че най-доброто е изобщо да се спрат цигарите и никотина. Но реалността е, че много хора не го постигат и ние не можем да ги загърбим. Организации като СЗО трябва да спрат да говорят на пушачите и да започнат да слушат."

Но авторите на доклада казват, че тютюневата индустрия се опитва да спечели уважение чрез манипулативни послания от типа на това, че продуктите ѝ са част от стратегия "за намаляване на вредите", макар че цигарите продължават да са 97% от целия пазар на тютюн по света.

Според Винаяк Прасад, програмен ръководител на отдела на СЗО за контрол над тютюнопушенето, разработването на нови продукти има за единствена цел разширяване пазара на тютюневите компании. "Няма разлика между цигарите и продуктите за нагряване на тютюн освен в степента на подлагане на въздействието - то е по-малко и не се вижда дим."

В седмия доклад по тази тема се посочва още, че продуктите за нагряване на тютюн са различни от електронните цигари, съдържащи само никотинова субстанция, а не тютюн, но все по-трудно е да се очертаят границите между двете и се появяват "хибридни" тютюневи продукти, съдържащи и тютюн, и никотинова смес.

Технологията е позната от 80-те години, но през последните 5 години са направени толкова промени, че изводите от употребата на старите не важат за новите продукти. От друга страна, новите са твърде кратко време на пазара, за да има убедителни доказателства за въздействието им върху здравето. Накрая повечето от научните данни идват от самата индустрия и това потенциално отслабва доверието към тях поради подозрение за конфликт на интереси. Затова уредите за нагряване на тютюн трябва да бъдат регулирани като цигарите и тютюневите изделия, смятат от Световната здравна организация.

Авторите от СЗО казват, че блокиране намесата на тютюневата индустрия е изключително важно за намаляване щетите от пушенето. "Тютюневата индустрия има дълга история на систематична, агресивна, непрекъсната и подкрепена със значителни ресурси съпротива срещу мерките за контрол на тютюна", пише в текста.

"Докато някои стратегии са публични, а други са по-прикрити, всички те имат за цел отслабване на контрола над тютюневите изделия." Според Прасад електронните цигари и уредите за нагряване на тютюн всъщност са нова вратичка към младите хора. "Отговорът е, че те трябва да се регулират. СЗО има ясни препоръки - електронните цигари трябва да се регулират. И ако не ги забраните, поне не ги пускайте свободно на пазара, защото младежите ги купуват."

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.