Стягат надяждане с люти чушки и бъркат лютеница на кулинарен фест в Джулюница

https://mreja.bg/komentar/styagat-nadyazhdane-s-lyuti-chushki-i-barkat-lyutenica-na-kulinaren-fest-v-dzhulyunica/80289 Mreja.bg
Стягат надяждане с люти чушки и бъркат лютеница на кулинарен фест в Джулюница


Община Лясковец и читалище „Пробуждане - 1896“ с. Джулюница и тази година подготвят пъстър летен празник в най-голямото лясковско село. Пазителите на традициите провеждат 11-то по ред издание на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“ и Осми общински празник на лютеницата. Кулинарните надпревари ще протекат на 31 август и са с начало 9:30 часа в централния парк в селото и на откритата сцена до фонтана, информират от общината.

Родното село на най-прочутия българин в Азия – Калоян Махлянов-Котоошу, събира майстори на традиционната българска кулинария, а жители на селото и околните селища ще влязат в надпревара за най-вкусните и оригинални местни ястия. Свои щандове с ароматни гозби в парка ще подредят организаторите от село Джулюница, както и гостите участници от лясковските пенсионерски клубове „Зора” и „Мазневска чешмичка”, кулинарни отбори от Козаревец, Мерданя, Драгижево, стражишкото Владислав и други. Те ще се впуснат в надпревара за най-вкусна гозба, за оригинална рецепта, за автентична рецепта, за най-добър десерт по стара рецепта, за етновизия на щанд. Ще има и награда „Баш майстор на фестивала", както и много изненади и състезателни игри.

Фестът ще търси най-добрата домашно приготвена лютеница. Миналогодишният победител в съревнованието ще приготви демонстративно своята лютеница пред изгладнялото множество, а след това тя ще бъде изядена. Близо до тавата с домашното изкушение, ще ври и казан с 80 литра зрял боб. Вкусни домашни мекици е другото предложение на организаторите, които ще се постараят да не остане гладен нито един гост на Джулюница. Тази година на фестивала „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница” ще бъдат проведени и три състезателни игри. В състезанието по надяждане „Кой изяде боба“ участниците ще се надпреварват за време да ядат боб с пластмасова лъжичка за кафе. „През сълзи към победата“ предизвиква участници над 18 години да обелят и нарежат на ситно най-много лук. Третото предизвикателство, което джулюнчани подготвят е само за най-големите куражлии - надяждане с люти джулюнски шипки.

Докато журито опитва всички представени за състезанието гозби и лютеници, песенно-танцов маратон ще протича на голямата сцена на открито. Освен вкусни ястия, на празника ще могат да се видят и красивите творения на карвингистите, които в специални щандове ще покажат своите карвинг умения.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.