Студенти откриват първата денонощна библиотека

https://mreja.bg/komentar/studenti-otkrivat-parvata-denonoshtna-biblioteka/79270 Mreja.bg
Студенти откриват първата денонощна библиотека


Студентките Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова се озовават една вечер посред нощ в бензиностанция близо до метростанция “Г. М. Димитров”. Попадат там след търсене на място за учене. С изненада установяват, че вътре има повече студенти, които са насядали по масите да учат, отколкото работещ персонал. Така се ражда идеята да направят една модерна библиотека по модел на западните зелени пространства за работа. “В 2 часа през нощта всички места бяха заети от хора с компютри. Беше, меко казано, шокиращо”, разказва Мартина Георгиева.

Двете момичета правят анкета, в която се включват хиляда студенти. Над 90% от тях отговарят, че имат нужда от приветливо място за учене и работа. Мартина и Цветомира започват да търсят финансиране на идеята си. Български и международни фирми им помагат, а Столичната община им отпуска 3000 лв., след като проектът им печели финансиране по програмата “Социални иновации”.

Партнират си и с няколко университета, сред които Техническия и УАСГ. Студентите правят благотворителен базар и успяват да съберат общо 1000 лв., с които подпомагат идеята за първата частна библотека.

Вече има наето помещение, което се ремонтира. То се намира близо до Висшето училище по телекомуникации и пощи и ще отвори врати на 1 октомври. Ще разполага с 50 места, компютри, диванчета, пуфове, мултимедийна зала, специализирана литература и ще е отворено денонощно всеки ден. “Има толкова много нощни заведения в “Студентски град”, а няма едно място, където да се събереш с колеги, за да свършите работа”, казва Мартина.

Мястото ще има входна такса, която ще отива за поддръжката на пространството, добавя тя.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.