Стопанства с по 200 свине без мерки за биосигурност открили при проверки в Стара Загора

https://mreja.bg/komentar/stopanstva-s-po-200-svine-bez-merki-za-biosigurnost-otkrili-pri-proverki-v-stara-zagora/79645 Mreja.bg
Стопанства с по 200 свине без мерки за биосигурност открили при проверки в Стара Загора


Три са мерките срещу разпространението на африканска чума по свинете, около които днес се обединиха земеделският министър Десислава Танева, фермери от цялата страна и учени, които участваха в кръгла маса, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите и Тракийския университет в Стара Загора, предава БТА.

Първо - регистрация на всички животни, второ - проверка от експертни групи на състоянието на всички свинекомплекси и ферми в страната, и трето - контрол на популацията на дивата източнобалканска свиня.

Необходим е строг контрол в свиневъдните ферми в цялата страна, категорични бяха всички участници в дискусията.

При проверки са установени негламентирани фамилни стопанства, с по 100-200 свине, без никакви мерки за биосигурност. Това изтъкна министърът на земеделието, храните и земеделието Десислава Танева. Тя отбеляза, че африканската чума е бедствие за цяла Европа. До този момент у нас са установени 30 огнища на африканската чума и са засегнати 126 хиляди свине. Последните две огнища са в Силистренска област. Общо 15 на сто от поголовието в свиневъдството е засегнато, изтъкна министър Танева.

По думите на проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарно- медицинския факултет, учените подкрепят мерките ,които се предприемат от държавата срещу африканската чума, която е трансконтинентална епидемия. Той изтъкна, че резултатите не са предвидими, защото не е известен броят на животните , които се отглеждат в "заден двор"и не са регистрирани по законовия ред.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.