Скопска телевизия: Мицотакис ще е изпитание за интеграцията на Северна Македония

https://mreja.bg/komentar/skopska-televiziya-micotakis-shte-e-izpitanie-za-integraciyata-na-severna-makedoniya/78586 Mreja.bg
Скопска телевизия: Мицотакис ще е изпитание за интеграцията на Северна Македония


Абсолютно мнозинство на партия Нова демокрация в гръцкия парламент и новият премиер Кириакос Мицотакис на мястото на Алексис Ципрас са новата реалност, с която се сблъсква Северна Македония в период, когато се решава кога и дали изобщо ще започне преговори за членство в Европейския съюз, посочва скопската телевизия Алфа.

Мицотакис вече обяви, че ще спазва Преспанското споразумение /с което страната бе преименувана на Северна Македония/ заради неговия международен характер, но в много случаи е казвал, че може да блокира преговорите с ЕС, ако Скопие не изпълнява положенията на споразумението в интерпретацията, която отговаря на интересите на Гърция, предава БТА. 

"Разбирането и прилагането на Преспанското споразумение ще бъде абсолютно по-различно от онова, което планираше Ципрас. Трябва да съзнаваме, че при започването на преговорите с ЕС, когато и да се случи това, Гърция на всяка глава ще прави забележки, ще поставя пречки, ще стопира нашите преговори. Ако в нормални обстоятелства трябваше да преговаряме десетина и повече години, с Мицотакис на власт ще преговаряме много по-дълго", смята бившият посланик Ристо Никовски.

Експертите са съгласни, че в следващите месеци, докато големите сили в ЕС ще решават за датата за преговори, новото гръцко правителство няма да има причина да блокира процеса, но когато започнат да се отварят главите от преговорите, Атина ще излезе на сцената, посочва ТВ Алфа. Тогава, според политолога Петар Арсовски, Северна Македония може да се надява гръцката блокада да стане безпредметна само ако успее да изпълни всички искани реформи, което в момента "изглежда чиста илюзия".

Това, че новото гръцко правителство ще бъде много по-твърдо от това на Ципрас, се вижда и от изявлението на най-вероятния нов външен министър Никос Дендиас, който преди изборите каза, че Нова демокрация иска да направи промени в някои разпоредби на Преспанското споразумение чрез "преговори с другата страна".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.