Скандал! Защо атакуват Борислав Сарафов? Има ли кампания срещу прокуратура?

https://mreja.bg/komentar/skandal-zashto-atakuvat-borislav-sarafov-ima-li-kampaniya-sreshtu-prokuratura-2/128041 Mreja.bg
Скандал! Защо атакуват Борислав Сарафов? Има ли кампания срещу прокуратура?

Атаките срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов набират все по-голяма сила, а  с тях лъсват и гузните съвести на хората, иницииращи клеветите срещу прокуратурата. Това заявиха магистрати, пожелали да изложат правната несъстоятелност на кампанията, насочена към държавното обвинение.

 

Фактите са категорични!

Що се отнася до казуса „8-те джуджета“ и обвързването на Сарафов с „Пепи Еврото“, шизофренията на клеветниците е очеизвадна.

Лично Борислав Сарафов извади доклад, крит три години от бившия главен прокурор, уличаващ прокурори в нерегламентирани и противозаконни действия по казуса „8-те джуджета“.

 

На база на този доклад, който отново подчертаваме, е бил крит в продължение на три години, по предложение не на някой друг, а точно на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС образува 7 дисциплинарни производства срещу магистрати.

 

В рамките на мандата му трима прокурори бяха (и по настоящем са) привлечени като обвиняеми по казуса „8-те джуджета“.

 

Бившият следовател Петър Петров-„Еврото“, също е обвиняем по делото „8-те джуджета“, което се случва не кога да е, а след встъпването в длъжност на Борислав Сарафов.

На следващо място, но не и по важност, е Ревизията на Софийска районна прокуратура.

Още в началото на мандата на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, той публично сваля доверието си от административния ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, която има близки отношения с адв. Велимир Атанасов, съдружник на Мартин Божанов – „Нотариуса“.

 

Той разпорежда проверка на работата на Невена Зартова и още през м. октомври 2023 г. прави искане до Прокурорска колегия на ВСС за образуване на дисциплинарка за допуснати нарушения в управлението на СРП от нейния адм.ръководител.

 

След убийството на Мартин Божанов – „Нотариуса“, Сарафов възлага нова, безпрецедентна по мащабите си проверка на СРП, именно заради данни, че лицето е в нерегламентирани контакти с административния ръководител на РП-София, поради което Невена Зартова подава оставка.

Заради незаконно образувано дело в СРП, спрямо нея има втора дисциплинарна проверка на Висшия прокурорски съвет.

 

Реформата е в ход, колкото и това да не се нрави на определени политически (и не само) кръгове.

Борислав Сарафов демонстрира желание за реформа на прокуратурата, особено що се отнася до личната отговорност на магистрати, които са допуснали бездушно и непрофесионално изпълнение на работата си, умишлено забавяне на работата по дела и преустанови политизирането на институцията.

Сред приоритетите на и.ф. главен прокурор е и скъсването с практиката ключови разследвания, предизвикващи обществен отзвук, да се „държат на трупчета“, коментират магистратите, скандализирани от атаката, на която е подложена прокуратурата.

Източник: crimesbg.com

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.