СИНЯ БУРЯ: Иван Костов взима главата на Атанас Атанасов, жена поема ДСБ

https://mreja.bg/komentar/sinya-burya-ivan-kostov-vzima-glavata-na-atanas-atanasov-zhena-poema-dsb-2/134776 Mreja.bg
СИНЯ БУРЯ: Иван Костов взима главата на Атанас Атанасов, жена поема ДСБ

Бившият премиер Иван Костов ще се появи публично в предизборната кампания след дълго мълчание, разкриха за „Филтър“ източници от „Демократична България“. Това ще се случи в четвъртък в НДК, а формалният повод е 20 г. от създаването на партията му „Демократи за силна България“ (ДСБ), която преди години разцепи СДС и се опита да унищожи синята идея.

Там ще бъдат наследникът му на поста – евродепутатът със заявка за нов мандат Радан Кънев, и настоящият председател – измисленият генерал Атанас Атанасов.

Източниците от коалицията ПП-ДБ твърдят, че това е ход за мобилизация на част от разочарования електорат, който още боготвори Костов като държавник и управленец.

Бившият министър-председател в периода 1997-2001 г. от години не е в активната политика и се беше скрил в политическия килер с обяснението, че се е посветил на научна работа.

Сега обаче щял да застане до съпартийците си, които имат огромна нужда от помощ в ситуация на сриващ се рейтинг и предизвестен провал на изборите за Народно събрание и европарламент.

За последно преди два месеца Костов остро критикува правителството на сглобката и финансовия ѝ министър Асен Василев заради дефицита в бюджета.

За никого не е тайна, че Командира не харесва търгашите от „Продължаваме промяната” заради либералните им и дори леви политики, но не е налагал мнението на съпартийците си от ДСБ, които са част от „Демократична България”.

След събитието на партията му в четвъртък се очаква масирана кампания, основно в социалните мрежи, със снимките му до плакати на ПП-ДБ, както и до този на любимеца му Радан Кънев, който е на неизбираемото 5-о място в листата на коалицията за Европейски парламент.

Въпреки че отдавна не е в политиката, мнението на Иван Костов е закон за десните, категорични са в редиците на коалицията ПП-ДБ. Поне от година насам се знае, че Костов е недоволен и от Атанас Атанасов, който управлява партията му след Радан Кънев. Генералът, когото навремето находчиво сравняваха с малък злобен пинчер, вече е кротък и уморен пес, папкащ от ръчичката на „статуквото”.

Джобният ген. Наско не успявал да наложи приоритетите в програмата на собствената си партия и станал безгласна буква в голямата коалиция, издават съпартийците му.

Освен това бил старо лице в политиката, а според Костов формацията трябвало да се обновява с млади и перспективни хора, които да носят след себе си нови последователи.

При провал след изборите се очаква Атанас Атанасов да се оттегли от поста на председател в ДСБ.

Новите любимци на Командира са далеч по-добре приети в бутиковата му партия. Става дума за Кристина Петкова и Йордан Иванов – млади и добре образовани, не помнещи времето на комунизма, когато „генералът” Атанас Атанасов е бил прокурор. Дали пък следващият лидер на ДСБ няма да е жена, пита се файтонът избиратели на Костов.

Петкова и Иванов са зам.-председатели на ДСБ и са в листите за 50-ото Народно събрание.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.