САЩ са обезпокоени от намерението на Турция за нова военна операция в Сирия

https://mreja.bg/komentar/sasht-sa-obezpokoeni-ot-namerenieto-na-turciya-za-nova-voenna-operaciya-v-siriya/79555 Mreja.bg
САЩ са обезпокоени от намерението на Турция за нова военна операция в Сирия


Вашингтон е обезпокоен от намерението на турската армия да осъществи операция на територията на Сирия, източно от река Ефрат, и смята подобни действия за неприемливи. Това заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортагюс пред кореспондент на ТАСС.

"Такива едностранни военни действия в Североизточна Сирия, будят сериозна тревога, особено когато в близост може да се намират американски военнослужещи, докато продължават нашите и местните сирийски партньорски операции срещу остатъците на "Ислямска държава", посочи тя, като призова Анкара да работи заедно със САЩ по изграждане на съвместен подход.

Ортагюс посочи, че САЩ "продължават интензивните дискусии с Турция за зона за сигурност", предава БТА.

"Смятаме този диалог за единствения начин да се осигури безопасността на пограничния район", отбеляза говорителката.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че Турция ще проведе операция източно от река Ефрат в Северна Сирия, в район, контролиран от кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН). По думите на президента както Русия, така и Съединените щати са уведомени за операцията.

СЗН бяха основният сухопътен съюзник на Вашингтон в Сирия по време на борбата срещу "Ислямска държава", но Турция ги разглежда като терористична организация.

Една нова операция би представлявала третата турска намеса в Сирия в рамките на три години след офанзивите "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.