Съдебни оспорвания може да забавят продължението на “Турски поток” през България

https://mreja.bg/komentar/sadebni-osporvaniya-mozhe-da-zabavyat-prodalzhenieto-na-turski-potok-prez-balgariya/79400 Mreja.bg
Съдебни оспорвания може да забавят продължението на “Турски поток” през България


Делото във ВАС на отстранения изпълнител е насрочено за 24 септември

Странно е, че на 26 юли руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в Анталия, че втората линия на газопровода “Турски поток” ще мине през България, Сърбия и Унгария. Странното е по-точно това, че мнозина у нас сметнаха за новина, че “Турски поток” ще мине през България. Защото от 31 януари, след третия пазарен тест за продължението на газопровода през България, се знае, че

има сключени

договори за

капацитета на

тръбата за

20 години

Да припомним, че целият капацитет на входа от Турция е 18 млрд. куб. м газ на година, резервирани са 90% от него, 10% според правилата на ЕС остават за свободния пазар. На изхода при Зайчар в Сърбия капацитетът е 13 млрд. куб. м на година, резервирани са 79% от него, 21 на сто са оставени свободни.

Първата и втората фаза на пазарния тест не успяха, но третата завърши успешно.

Така след месеци на спекулации откъде ще мине тръбата, дали през България, или през Гърция, се отпуши процедурата за избор на строител на трасето.

По-скоро сега новината е, че изграждането на продължението на “Турски поток” през България може да се забави, заради обжалванията на участниците в процедурата за избор на строител.

Във вторник “Стандарт енд пуърс” в свой анализ прогнозира, че е възможно заради съдебните обжалвания изграждането на продължението на “Турски поток” през България да се забави и до края на 2021 г.

А транспортирането на газ по новоизградените тръби трябваше да започне в началото на 2020 г.

Какво включва проектът за тръбата, която ще пренася газа от “Турски поток” от турската до сръбската граница?

Остават за доизграждане 11 км газопровод от турската граница до компресорната станция “Странджа” и още 484 км тръби от Провадия до Зайчар с две компресорни станции. Това ще струва 2,28 млрд. лв. Тези тръби са липсващата инфраструктура и са част от хъб “Балкан”.

Всичко по процедурата за избор на изпълнител на северната тръба от Провадия до Зайчар вървеше в приемливи срокове, докато не се стигна до промяна на избрания изпълнител, след което започнаха обжалванията в КЗК и ВАС.

Справка в сайта на ВАС показва, че делото по обжалваното решение на КЗК е насрочено за 24 септември. Антимонополната комисия се произнесе, че отменя избора на втория в класирането за изпълнител и връща поръчката.

Как процедурата

попадна в

съдебния капан?

Обществената поръчка за разширение на газопреносната система на “Булгартрансгаз” паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница беше обявена на 21 декември 2018 г., още преди да са ясни резултатите от третия пазарен тест.

Срокът за подаване на оферти от кандидатите да строят беше 15 февруари.

Оферти подадоха три консорциума, но единият от тях - унгарският, бе отстранен.

На 3 март бяха отворени ценовите оферти на двата консорциума. Саудитско-италианският “Аркад” даде 1,28 млрд. евро цена за построяване на газопровода за 250 дни, а при срок от 615 дни цената е 1,102 млрд. Лихвеният процент, който предлагат саудитците, е твърдо 4,1%.

Италиано-люксембургският консорциум “Газово развитие и разширение в България” оферира, че ще построи за 250 дни участъка срещу 2,41 млрд евро. Втората им оферта за срок от 615 дни е за над 1,6 млрд евро. Лихвеният процент, който дава сдружението при дългосрочното възстановяване на инвестицията от 120 месеца, бе от 7 до 9%.

Тогава шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов заяви, че

има оферта,

която се вписва в

прогнозната цена

Така на първо място бе класиран консорциумът “Аркад”.

На 28 май “Булгартрансгаз” обяви, че сменя изпълнителя, тъй като, въпреки дадения допълнително срок за представяне на документи “Аркад” представил 4 от 30-те искани документа.

Затова възложителят взе решение да подпише договор с втория участник - консорциума “Газово разширение и развитие в България”.

На 17 май консорциумът бе представил отстъпка в офертата си за построяване на газопровода за 615 дни, тя е 31,15% от първоначално предложената цена. Те са предложили да построят газопровода за 1,102 197 332,19 евро, с около 6000 евро под офертата на “Аркад”. Подобрили са и лихвения процент на 4,1, колкото е на саудитците. Поели са ангажимент да построят газопровода от Полски Сеновец до българо-сръбската граница (308 км) за 250 дни. А останалата част от тръбата да построят в срока от 615 дни.

“Аркад” обжалва в КЗК, а “Газово разширение и развитие в България” поиска предварително изпълнение. КЗК уважи жалбата на “Аркад” и отхвърли тази на консорциума. ВАС също отхвърли искането за предварително изпълнение.

Четирима обжалват във ВАС решението за връщане на процедурата, делото е насрочено за 24 септември.

“24 часа” попита Министерството на енергетиката какво ще се случи, ако газопроводът не бъде готов до 31 декември. Оттам ни отговориха, че по договорите транспортирането на газ ще започне, когато е готов техническият капацитет, тоест, когато газопроводът е построен.

 

11 километра газопровод от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа” вече се строят. Това е част от липсващата инфраструктура към продължението на “Турски поток”. Изгражда се и газоизмервателна станция “Странджа”. Двата проекта струват 75 млн. лв., инвестицията е на “Булгартрансгаз”. Предвижда се съоръженията да се въведат в експлоатация през октомври 2019 г., така че да се даде възможност природен газ от входна точка Турция да постъпва на българска територия от януари 2020 г. Изпълнител на проекта е “Главболгарстрой”.

Другата процедура по пътя на газа от Турция към Сърбия през България е за изграждането на две компресорни станции. Поръчката, която бе обявена на 24 април тази година, е за инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорната станция “Расово” и компресорната станция “Нова Провадия”. Прогнозната стойност е над 351 млн. лв.

Тази поръчка също мина през обжалване пред КЗК и ВАС, по жалба от “Дж. Кристоф Е&П Сървисиз” срещу разяснение на “Булгартрансгаз” .

На 28 юни КЗК отхвърля жалбата, а ВАС потвърждава решението на антимонополния орган на 11 юли.

Комисията за избор на изпълнител на “Булгартрансгаз” възобновява работата си за извършване на подбор на участниците, разглеждане и оценка на офертите по тази процедура. Това става на 15 юни.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.