Румен Радев с последен ход срещу F-16 - вето (Обзор)

https://mreja.bg/komentar/rumen-radev-s-posleden-hod-sreshtu-f-16-veto-obzor/79144 Mreja.bg
Румен Радев с последен ход срещу F-16 - вето (Обзор)


Мнозинството го отхвърля в петък

След като на няколко пъти се противопостави на правителството за покупката на изтребители F-16 Block 70, президентът Румен Радев наложи и вето върху ратификацията на договорите за покупка на самолетите от САЩ.

Президентът обаче е спрял само договорите, но не и актуализацията на бюджета с 2,1 млрд. лв., която бе направена заради сделката.

Той е подписал ветото преди заминаването си за Хърватия вчера, а след завръщането си днес ще обясни подробно действията си.

“Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, е необходимо не само да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри, но и да има широк консенсус и подкрепа. Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие”, е основният аргумент на държавния глава според публикуваните вчера от президентството мотиви. Той определя като “изключително тревожно” “обвързването на България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора”.

Радев оспорва основно факта, че ратификацията бе приета от парламента на две четения в един ден, по “бързата писта”. “Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата “по изключение”, твърди той.

Парламентарното мнозинство ще отхвърли президентското вето за самолетите F-16, коментира шефът на отбранителната комисия на парламента Константин Попов. Това ще се случи още в началото на заседанието на парламента в петък, като днес се прави извънредно заседание на комисията.

“Нормална практика е законът за ратификация да се гласува на две четения в един ден - поради факта, че народните представители могат да гласуват само “за”, “против” или “въздържал се”, без да разглеждат и да променят съдържанието на договора”, обясни Попов.

“Второ, достатъчно много се говори - в продължение на години, какъв самолет ни трябва. И в комисията по отбрана, и после в зала. Достатъчно много хора говориха, казаха своето мнение, бяха навлези дълбоко в темата. И никой нямаше конкретни предложения”, допълни Попов.

Той се надявал, че Румен Радев ще покаже мъдрост и няма да наложи вето и върху актуализацията на бюджета, както и на споразумението за индустриално сътрудничество.

ДПС също обяви, че ще отхвърли ветото.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.