Росен Иванов: Търсим друга клиника за трансплантации в Европа

https://mreja.bg/komentar/rosen-ivanov-tarsim-druga-klinika-za-transplantacii-v-evropa/79660 Mreja.bg
Росен Иванов: Търсим друга клиника за трансплантации в Европа


Чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина за успешна трансплантация на бял дроб на Илияна Христова, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци. Така надеждата, че изход от кризата с белодробните трансплантации има, беше бързо попарена и нашите пациенти имат шанс за спасение само като здравни емигранти.

Какви са вариантите сега и кога ще приключи чакането - коментира пред БНТ Росен Иванов, изпълнителен директор на Агенцията по Медицински надзор, към която от тази година преминаха трансплантациите.

"Това е суверенно решение на Австрия, в случая Виенската болница. Споразумението с България не е прекратено, важното е, че в тази част по обучението на съвместни екипи то е в сила и ще се изпълнява.

Има график за обучение от началото на 2020 г, формирани са екипи, програмата е ясна. Към момента министерството на здравеопазването предприема решителни мерки да се сключи ново споразумение с друг транплантационен център в Европа. Изключително интензивни разговори се водят", коментира Росен Иванов.

"Пациентите са изключително притеснени от ситуацията. И миналата година се водеха преговори, пак се търсеха варианти с клиника. Илияна е добър пример, но за жалост, другите пациенти няма да имат шанс", коментира Наталия Маева, успешно трансплантирана пациентка, член на УС на Българска пациентска организация.

В отговор, Росен Иванов посочи, че ситуацията не е по вина на нашата страна и в момента се прави всичко възможно за споразумение с друга клиника за трансплантации в Европа.

Наталия Маева заяви още, че писмото от Виенската клиника с причините за прекратяването на споразумението трябва да бъде публично оповестено, като даде пример, че това се е случило в Гърция, на чиито пациенти също е отказана възможността за повече трансплантации.

Росен Иванов обаче заяви, че към момента не разполага с текста на писмото.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.