Решението на Турция да изпрати четвърти кораб в Източното Средиземноморие е сред темите на турския печат

https://mreja.bg/komentar/reshenieto-na-turciya-da-izprati-chetvarti-korab-v-iztochnoto-sredizemnomorie-e-sred-temite-na-turskiya-pechat/78887 Mreja.bg
Решението на Турция да изпрати четвърти кораб в Източното Средиземноморие е сред темите на турския печат


Решението на Турция да изпрати четвърти кораб за проучвания в Източното Средиземноморие е сред водещите теми на турския печат тази сутрин.

"Оруч Реис" потегля" ("Йени шафак"), "Четвърти кораб е на път. "Оруч Реис" е в Средиземно море" ("Тюркие"), "Многозначителен отговор на Турция на решението на ЕС да й наложи санкции: Ще изпратим четвърти кораб в Източното Средиземноморие" ("Йени сьоз"), "Отговор за ЕС: "Оруч Реис" е в Средиземно море" ("Дирилиш постасъ"). Това са някои от заглавията по темата, поместени на първите страници на редица турски вестници.

Информациите, че сондажният кораб "Фатих" е открил залежи от газ край западните брегове на Кипър накараха Европа да изпадне в паника. Същевременно Анкара обяви, че ще активизира дейностите си в Източното Средиземноморие, след като ЕС заяви, че ще наложи санкции на Турция. След корабите "Фатих", "Явуз" и "Барбарос" към Средиземно море се насочва и корабът за сеизмологични проучвания "Оруч Реис", коментира "Йени шафак". Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Анкара ще изпрати кораба "Оруч Реис" за проучвания в региона.

"Оруч Реис", първият кораб за сеизмологични проучвания, произведен в Турция, ще извършва изследователски дейности в Средиземно море наред със сеизмологичния кораб "Барбарос". "Оруч Реис" досега е бил в Черно и в Мраморно море, добавя изданието.

Турция, която продължава решително дейностите си в Средиземно море, "нанесе нов удар" на отправящия заплахи Запад. След сондажните кораби "Фатих" и "Явуз", както и след сеизмологичния "Барбарос", Турция реши да изпрати в Средиземно море и кораба "Оруч Реис", пише "Тюркие".

Кръстоносците от ЕС, които преди време приеха в редиците си кипърските гърци и постоянно залъгват Турция, взеха решение да наложат санкции на Турция. Отговорът на Турция не закъсня, коментира и в. "Йени сьоз".

В. "Дирилиш постасъ" изрежда първоначалните санкции срещу Турция (заради нейните сондажи за газ в изключителната икономическа зона на Кипър), които наложиха външните министри на страните в ЕС тази седмица. Санкциите включват прекъсване на преговорите за споразумение за въздушния транспорт, както и намаляване с близо 150 милиона евро на европейската помощ, предвидена за Турция за 2020 г. Външните министри от ЕС смятат да призоват Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.