Проект: Лечение и лекарства в чужбина да се поемат от касата без доплащане

https://mreja.bg/komentar/proekt-lechenie-i-lekarstva-v-chuzhbina-da-se-poemat-ot-kasata-bez-doplashtane/78552 Mreja.bg
Проект: Лечение и лекарства в чужбина да се поемат от касата без доплащане


Лечението в чужбина влиза в основния пакет при новия здравен модел “Ананиев”

Вноската остава 8% и при частни каси, всеки българин решава да продължи ли да се осигурява в НЗОК, или да отиде в частен фонд

Заплащането на лекарства и лечение в чужбина също да влязат в основния пакет медицински дейности, който се осигурява от здравната каса, а в бъдеще и евентуално от частни здравни фондове, които ще бъдат конкуренция на НЗОК.

Това предвижда проектът за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев, чиято

основна цел е

премахване на

монопола

на касата,

но запазване на 8-процентната здравна вноска. Всеки български гражданин ще може да избира къде да се осигурява - да остане в НЗОК или да се прехвърли към частен здравен фонд.

Хората, които не са избрали фонд, остават осигурени в НЗОК.

Кои и колко ще са здравните фондове, предстои да се разбере, тъй като те трябва да отговарят на няколко изисквания, за да изпълняват тези функции. На първо място,

да съберат

1 млн. осигурени

лица, да са специализирани единствено и само за здравни дейности - да не извършват друга застрахователна дейност, да са изпълнили и още условия като капитал, административни офиси, персонал и сключени договори с лекари и лечебни заведения. Едва тогава този модел би могъл да стартира.

Частните фондове няма да имат право на селекция, т.е. няма да връщат нито един човек, който желае да се прехвърли към тях. Но ще могат да избират с кои болници, медицински центрове, зъболекари и джипита да сключват договор. Условието е те да са така подбрани, че да осигуряват покритие в цялата страна, с което да гарантират, че техните членове ще получават достъпни и своевременни услуги.

В допълнение хората, които изберат частен фонд,

ще доплащат

фиксирана

потребителска

такса,

чийто размер още не е определен. Целта е тя да ангажира потребителите в контрола по качеството на предоставяните медицински услуги. Договорът между фонда и здравноосигуреното лице ще бъдат за срок не по-малко от година. След това при желание човек ще може да смени фонда или пък да се върне към НЗОК.

При евентуално изпадане на застрахователния фонд в несъстоятелност пациентите автоматично ще се прехвърлят към здравната каса, ако не изберат друг фонд. За сигурността на клиентите си пък частната структура ще трябва да поддържа гаранционен фонд, който трябва да може да покрива три средномесечни плащания на фонда.

Въпреки идеята за включване на лекарствата и лечението в чужбина в основния пакет, като цяло моделът предвижда оптимизиране на основния пакет дейности, т.е. неговото редуциране. Причината е, че системата ще продължи да работи със същите средства, които са недостатъчни, защото няма да се увеличава здравната вноска. Те обаче ще бъдат разпределени между повече структури, което пък ще повиши и административните разходи. От друга страна, се предвижда да бъде ясно дефинирано какво ще се включва в пакета. За всичко извън него пациентите ще могат да доплащат или кеш, или чрез допълнително доброволно здравно осигуряване.

Всички предложения са част от предварителен вариант за нов здравен модел и до 15 юни, когато ще бъде официално представен, може да претърпят корекции.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.