„Пощади ме”: Последните думи на Алексей Петров

https://mreja.bg/komentar/poshtadi-me-poslednite-dumi-na-aleksey-petrov-2/140043 Mreja.bg
„Пощади ме”: Последните думи на Алексей Петров

6 август 2023 година, 12.15 ч. Алексей Петров, срещу когото вече има два атентата през 2002 и 2015 г., се разхожда по един от традиционните си маршрути на Витоша. Прави го няколко пъти в седмицата и винаги е в компанията на личната си рехабилитаторка Мирослава Михайлова. Двамата се запознават в спортния център на болница „Лозенец“, който той често посещава, а тя работи в комплекса и като треньор по тенис. Според множество твърдения

Михайлова е и негова интимна приятелка, а двамата имат син. Момчето е кръстено на бащата на Алексей Петров Илия и миналата година е на три.

Охраната му се движи далеч зад тях. Това е специално изискване на бившата барета и доцент по национална сигурност в Пловдивския университет. Предишния ден, на 15 август, когато традиционно прави курбан, защото е оцелял при два атентата, съобщава пред най-близките си, че смята въобще да се откаже от охрана, а да си гарантира сигурността с все по-актуалните напоследък дронове.

Алексей Петров и спътницата му се доближават до известния ресторант „Воденицата“. В този час по пътеката няма други хора.

Неочаквано прозвучава изстрел, който уцелва Алексей Петров в гърба. Куршумът, който впоследствие става ясно, че е с изместена тежест, рикошира в ръката на Мирослава Михайлова.

Алексей Петров се свлича по гръб на земята, но все още е в съзнание, макар че изпитва нетърпими болки. Убиецът, който е прикрит с маска, се приближава до него и опира дулото в главата му. Петров събира сетни сили и започва да се моли: „Умолявам те, не го прави. Не знам кой те праща и колко ти е дал. Пощади ме, аз ще ти дам двойно, тройно… Колкото поискаш…“.

Убиецът не реагира, само удължава агонията на жертвата. След секунда натиска спусъка. Черепът на Петров буквално се пръска.

В този момент опира дулото в главата и на Мирослава Михайлова, която се е свлякла на земята и почти не усеща ръката си. На свой ред тя започва да се моли. Казва през сълзи, че има малко дете, за което няма кой да се грижи. По неясни причини, но очевидно убеден, че няма да бъде идентифициран, убиецът я пощадява и изчезва в някаква посока. Малко преди това на мястото на убийството и след шума от изстрелите дотичва един от охранителите на Петров, който е едва на 19 години.

Той е запълнил мястото на поредния напуснал гард на бившия агент на ДАНС. Известно е, че представяният днес като архитект на сглобката не плащал високи заплати на служителите си, затова малцина се задържат на работа при него по-дълго.

19-годишното момче е най-младият от групата и затова успява да стигне първо до мястото на убийството. Когато пристига, началникът му вече е мъртъв, но убиецът тъкмо е започнал да се отдалечава. Момчето има възможност да стреля и да го ликвидира.

Изпада в шок, блокира напълно и не е в състояние да вземе решение, ужасено и за собствената си безопасност. Убиецът изчезва, а когато идват и другите охранители, вече е твърде късно.

Спътницата на Алексей Петров и негова интимна партньорка е откарана в болница и лекарите успяват да се преборят за живота й. Пораженията в ръката й обаче са фатални и се налага тя да бъде ампутирана. Рехабилитаторката е с протеза, което най-вероятно ще сложи край на спортните й занимания. Близките й твърдят, че и до ден-днешен тя не може да излезе от тежкия психологически шок, оплаквала се, че постоянно й се привиждат сенки. Правела всичко възможно да внесе някаква нормалност в живота си, за да отгледа сина си.

Никой не я е виждал публично след инцидента, не е ясно дали ползва охрана, но очевидно информацията, която е дала за покушението, не е била достатъчна за разкриването както на убийството, така и на неговия поръчител. Версиите за покушението са всевъзможни, а обкръжението на Алексей Петров се опитва да го представи като политическа поръчка, което според разследващите е най-малко възможната версия.

През годините бившата барета има сложни отношения с куп бизнесмени, прилага силови методи, без да се прощава с амбициите да се намеси отново във властта. Малко преди да си отиде признава в интервю, че е готов да се върне в ДАНС. Не крие, че покрай задържането си по делото „Октопод“ е изживял гражданска смърт и търси реванш. Парадира постоянно с връзки с еврейски бизнес партньори, както и с хора от службите там. Комбинацията от всички тези обвързаности води до фаталните за него изстрели на 16 август миналата година.

Източник: narod.bg

 

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.