Погребват ценна римска археология от Форума на Филипопол

https://mreja.bg/komentar/pogrebvat-cenna-rimska-arheologiya-ot-foruma-na-filipopol/79542 Mreja.bg
Погребват ценна римска археология от Форума на Филипопол


Съветници отказаха 45 000 лева за важни разкопки

Най-представителната част от Римския форум на Филипопол ще остане неразкрита, защото общинският съвет отказа да финансира разкопките с 45 000 лева. От седмица екипът на археоложката Мая Мартинова проучва последните 300 кв. метра от северната страна на древната агора. Неизследваният терен се намира под бившия частен имот, върху който доскоро имаше търговски обекти. Сега трябва да се види какво има отдолу, тъй като проектът за реконструкция на съвременния площад предвижда артефактите да бъдат разкрити и реставрирани.

На последната сесия обаче пловдивските съветници отказаха да одобрят предложението на кмета Иван Тотев за разходи в бюджета на стойност 5 млн. лева. В сумата бяха включени ремонти на паважи, калдъръм, алеи, пешеходни пространства, както и средства за разкопки. "Защо в края на мандата се раздават такива големи пари", възразиха от опозицията. Два гласа не стигнаха предложението да мине. "Покрай мокрото изгоря и сухото", коментираха общинари. Най-интересното е, че гласуваха 69 000 лв. за експониране на Римския форум от източната и южната му страна, а за северната отказаха.

Самата Мая Мартинова не крие учудването, но смята, че общинарите ще се коригират. В момента тя работи на терена с остатъчни средства, които ще свършат до края на месеца. "Ако не бъде осигурено финансиране, обектът остава погребан", казват археолози.

В тази част на древния площад се намира портикът, който трябва да се изследва. Възможно е да излязат и други интересни находки. Северната страна на Форума е най-представителната. На предишни разкопки близо до непроучения терен бяха открити част от бронзова императорска глава и пръсти на ръка. Намериха 4 надписа, както и каменен афиш, съобщаващ за гладиаторски борби във Филипопол. Открити са и постаменти за четири статуи.

Първата сесия след лятната ваканция на съветниците е на 17 септември.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.