Подкрепа за Станишев била капката, преляла чашата, за да свали БСП доверие от Гуцанов (Обзор)

https://mreja.bg/komentar/podkrepa-za-stanishev-bila-kapkata-prelyala-chashata-za-da-svali-bsp-doverie-ot-gucanov-obzor/78843 Mreja.bg
Подкрепа за Станишев била капката, преляла чашата, за да свали БСП доверие от Гуцанов (Обзор)


Слаба структура и лошо представяне на изборите са сред официалните мотиви за отстраняването му от поста

Ръководството на БСП свали политическото си доверие от градския председател на партията във Варна Борислав Гуцанов. Решението бе взето след изнесено заседание на Изпълнителното бюро в морската столица, а соцлидерката Корнелия Нинова го определи като “нелеко”.

“Търсим обединение, което може да бъде постигнато от

нов човек, който

не е ангажиран

със стари битки, наслагвани от години. Този проблем във Варна - с противоборството и различни игри на хора, не е от вчера”, обясни Нинова.

Според нея варненската структура няма да пострада от отстраняването на Гуцанов. Надявала се той да остане в редиците на БСП и да продължи да работи за партията.

Официалните причини за отстраняването на Гуцанов са лошото състояние на червената организация във Варна, която невинаги е опозиция на ГЕРБ, представянето на последните местни избори, заради което партията има само 5 общински съветници, и вътрешните противоречия в партийните редици.

Оказа се обаче, че има и друго. И ако за мнозина решението на Изпълнителното бюро бе изненадващо, то запознати разкриха, че Гуцанов има ултиматум от 1 г. насам

да си тръгне сам

и с достойнство от поста 

Той му бил поставен лично от лидерката заради скандали на местна почва, които много сринали имиджа на БСП там.

Тогава започнало и охлаждането на отношенията между Гуцанов и Нинова, разкриха източници от “Позитано” 20. Преди това двамата работили добре - той я подкрепял като лидер, а тя публично определи акцията “Медузите” като “политическа репресия”.

През 2010 г. Гуцанов, тогава председател на общинския съвет във Варна, бе показно арестуван по време на полицейската акция “Медузите” заедно с още трима души.

Производството срещу него обаче е прекратено заради липса на доказателства от прокуратурата във Варна. А 4 г. по-късно Гуцанов

осъди България

в Страсбург

за 140 хил. лева заради този случай.

Напрежението между местния лидер, който в момента е общински съветник, и “Позитано” се засилило миналата есен покрай решението на правителството и на ОС във Варна

да купи терена

на Георги Гергов

в центъра на града, по-известен като “Дупката”, срещу 43 млн. лева. Официално червените общински съветници се противопоставиха на сделката. Тя обаче стана повод Нинова да обвини ГЕРБ и премиера, че финансират вътрешната ѝ опозиция, сред чиито основни лица е Гергов.

А капката, от която чашата преляла, било рамото от Гуцанов за Сергей Станишев по време на кампанията за Европарламента. Той застана редом до президента на ПЕС, въпреки че от София бяха спуснали неофициална директива до структурите си да не работят с него.

Самият Гуцанов вчера не вдигаше мобилния си телефон. Временно до конференцията през септември градската организация във Варна ще оглави юристът Христо Боев, който също е общински съветник.

“Мотивацията ми е да намерим първо вътрешно обединение, да можем да върнем хората, които по някакъв начин са разочаровани от нас във времето, така че с пълно основание, със сили и увереност да се борим за доверието на варненци”, заяви Боев на пресконференцията заедно с Нинова след заседанието на бюрото. А лидерката обяви, че именно от Варна БСП започва национална кампания за допитване към местните жители за важните въпроси по общини, за да им предложи решения.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.