Почва реставрацията на Римския форум от юг и изток, Пловдив ще има най-представителната агора (снимки)

https://mreja.bg/komentar/pochva-restavraciyata-na-rimskiya-forum-ot-yug-i-iztok-plovdiv-shte-ima-nay-predstavitelnata-agora-snimki/79906 Mreja.bg
Почва реставрацията на Римския форум от юг и изток, Пловдив ще има най-представителната агора (снимки)


Археолози: След легендарния кмет Диран Парикян  Иван Тотев е следващият, обърнал голямо внимание на античните богатства

Древните останки от източната и южната страна на Римския форум на Филипопол, зарити десетилетия в пясък, ще заблестят след цялостна реставрация.

"Започваме я по най-бързия начин. Не искам да оставям недовършени неща, особено свързани с археологията", заяви пред "24 часа" кметът Иван Тотев. По думите му още другата седмица започва проектирането, като за него са отделени 84 000 лева.

"Всички орнаменти - мраморни колони, корнизи, архитрави, капители ще бъдат в автентичната им среда. Древният площад на Филипопол е един от най-внушителните на Балканите и трябва да бъде експониран. Реалната работа ще започне през октомври", категоричен е Тотев. Именно той откупи тази част от форума, която беше продадена по времето на кмета Иван Чомаков и зарита в пясъци. Тотев е категоричен, че там ще бъде оформена алейна мрежа, художествено осветление, пейки. От подлеза на "Тримонциум" пък ще има пряк достъп до южната страна на древната агора.

"Крайно време беше", коментира археологът Елена Кесякова, разкрила тази част от древния площад още през 80-те години на миналия век. Тя е категорична, че след легендарния кмет Диран Парикян, управлявал града от 1971 до 1979 г., Иван Тотев е следващият, който е обърнал такова внимание на археологията.

"Преди Тотев всичките ни антични паметници тънеха в бурени и разруха. При неговото управление не само светнаха, но се отпуснаха значителни средства за разкопки, в резултат на които бяха разкрити много находки. Сега е време да се помисли за общинско звено, което да се грижи за богатото антично наследво", казва другият археолог Мая Мартинова.

Няма изследовател, който да не приветства реставрацията на Римски форум. В източната му и южна част площта е над 5 декара. Западните пропилеи вече са експонирани.

"Всичко, каквото може, ще бъде наредено, за да сглобим цялата картина на древния площад. Това е моето разбиране, почиващо на археологията и науката. Против съм всякакви фантасмагории", обясни архитект Румяна Пройкова. За нея най-ценното в един стар исторически град е да бъде показана неговата археология по най-добър начин. А Пловдив има такова богатство в изобилие.

Пройкова добави, че на източните пропилеи от форума има само следи от колони. Но носещата им стена за съжаление се намира под терасата на централна поща. "Ако тази сграда беше общинска, щях да настоявам да се премахне терасата и да вдигнем колонадата. Сега тя пречи", каза архитектката.

За сметка на това отлично са запазени двете главни улици, които се пресичат, очертани са зидовете на античните сгради. "Ще превърнем източната и южната част от форума в зелена променада с мраморни елементи", издаде тя.

Според кмета Иван Тотев откриването на новия  площад на Пловдив ще бъде  след 6 септември.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.