Почина Венсан Ламбер, превърнал се в символ на дебата за евтаназията във Франция

https://mreja.bg/komentar/pochina-vensan-lamber-prevarnal-se-v-simvol-na-debata-za-evtanaziyata-vav-franciya/78722 Mreja.bg
Почина Венсан Ламбер, превърнал се в символ на дебата за евтаназията във Франция


Намиращият се във вегетативно състояние от 11 години французин Венсан Ламбер почина тази сутрин на 42-годишна възраст в болницата във френския град Реймс, след като лечението му бе преустановено преди осем дни, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че случаят се превърна в символ на дебатите във Франция за края на живота, предава БТА.

"Венсан почина тази сутрин в 8,24 ч. (9.24 ч. българско време)", обяви Франсоа Ламбер, негов племенник. "Случаят "Венсан Ламбер" приключи", отбеляза той и дъпълни: "Венсан беше един страдащ човек, трябваше да се спре лечението му, непрестанните обрати по случая не послужиха за нищо."

Адвокатите на родителите на Венсан - Жан Пайо и Жером Триомф - обаче заявиха, че смъртта на Венсан е "държавно престъпление". "Венсан бе убит поради държавни съображения и от един лекар, който се отрече от Хипократовата клетва", казаха те и припомниха, че сега е настъпил моментът за скръб, но и за размисъл за това, по думите им, престъпление.

Ватикана изрази болката си от новината за кончината на Венсан и определи смъртта му като "поражение за нашето човечество".

На 2 юли доктор Венсан Санчес, началник на отделението за палиативни грижи в болницата в Реймс, започна процеса по спиране на лечението на Венсан. Това стана след разрешение от френския Касационен съд на 28 юни.

Новината за смъртта на Венсан сложи край на една 11-годишна епопея. Мъжът, който е работил като медицински брат, изпаднал във вегетативно състояние след катастрофа с мотор през 2008 г. Последва дълга съдебна и медийна битка между два кръга негови роднини. От едната страна бяха неговите родители, пламенни католици, които бяха категорично против спирането на лечението му. Те бяха подкрепяни от адвокатите си и от няколко асоциации. Родителите настояваха, че синът им е инвалид и трябва да бъде преместен в специализирано болнично заведение. От другата страна бяха съпругата на Венсан, Рашел, племенникът му Франсоа и неговите шестима братя и сестри, които казваха, че става дума за безсмислено упорство да се поддържа лечението на младия мъж. Те разказваха, че Венсан им е споделял в миналото, че не би искал да живее като "зеленчук", но така и не оставил писмени разпоредби какво да се прави, ако се стигне до подобна ситуация.

Закон, приет във Франция през 2016 г., забранява евтаназията и асистираното самоубийство, но разрешава спиране на лечението, ако е безсмислено.

Спирането на лечението на Венсан означаваше да се спре хидратирането и захранването му чрез сонда и същевременно да се подават силни упойващи вещества. Вчера лекарят на Венсан е уверил сестра му Мария, че е сигурен, че пациентът не страда благодарение на даваните му медикаменти.

През последните шест години двата лагера около Венсан непрекъснато обжалваха на различни инстанции съдебните решения за продължаване на лечението му и подаваха нови искове. Накрая опитите да се преустанови процесът по спиране на лечението отведоха родителите на Венсан в ООН в Женева, където те отправиха призив за помощ. След това бе подадена жалба от техните адвокати и прокуратурата започна предварително разследване за опит за убийство.

Предстои аутопсия на трупа на Венсан, която ще бъде направена в Париж. Тя ще е от съществено значение, за да се докаже, че мъжът не е починал от инжектирани от лекарите на смъртоносни препарати и че лекарите са спазили процедурните правила.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.