Победата на партията на Зеленски на изборите в Украйна дава шанс за ново начало (Коментари в западните медии)

https://mreja.bg/komentar/pobedata-na-partiyata-na-zelenski-na-izborite-v-ukrayna-dava-shans-za-novo-nachalo-komentari-v-zapadnite-medii/79119 Mreja.bg
Победата на партията на Зеленски на изборите в Украйна дава шанс за ново начало (Коментари в западните медии)


"Ново начало за Украйна", гласи заглавието на редакционната статия на френския в. "Монд" за изборите в бившата съветска република, пише БТА.

Партията на президента Володимир Зеленски спечели парламентарните избори на 21 юли с 43 на сто от гласовете. Сега той има пълен картбланш да изпълни обещанията, си.

Случилото се в Украйна не е изненада. След като изигра важна роля в разпадането на СССР през 1991 г., страната с 45 милиона жители не спря да опитва да се откъсне от посткомунистическата орбита, за да стане европейска демокрация с пазарна икономика, чието развитието да не бъде спъвано от корупцията и олигарсите. Първият опит, с "оранжевата революция" през 2004 г., се провали. Вторият, след смелата "революция на Майдана" през 2014 г., беше само частичен успех - включително поради усилията на големия руски съсед да й попречи.

Сега резултатите от парламентарните избори дават на украинците шанс за ново начало, след като те се обърнаха към комедийния актьор Володимир Зеленски. Неопитен, но заобиколен от няколко сериозни реформатори, той се сблъска бързо с парламента, в който доминираше "старата гвардия" - което доведе до свикването на предсрочните избори.

Зеленски може да разчита на добронамереността на ЕС, както и на международните финансови институции, начело с МВФ. Но тази подкрепа не е безусловна. Сега топката е в полето на партията "Слуга на народа", президента и бъдещия му управленски екип. Те трябва да покажат, че са сериозни, със стъпки в две основни направления - борбата с корупцията и съдебната реформа. Първата стъпка в тази насока трябва да стане дистанцирането на президента от олигарха Игор Коломойски, който подкрепи кампанията му.

"Украйна е разкъсана между Запада и Русия", предупреждава германският вестник "Нордвест цайтунг" в редакционна статия. "Ако Зеленски успее да запази деликатния баланс между обявената си прозападна позиция и зачитането на руските интереси, може да стане ключова фигура в търсенето на решение на стигналия до патова ситуация конфликт между Изтока и Запада в Европа", добавя вестникът, отбелязвайки, че подобно решение е убягнало на множество професионални политици.

Украинският президент обаче "има сериозно преимущество: демократичният глас на неговия народ, който е по-силен от връзките на старата система", добавя в. "Нордвест цайтунг".

ЕС може да помогне на неопитните нови депутати в украинския парламент, пише германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Решителната победа на партията на президента Зеленски показва колко силно украинците желаят нов стил на политика, в който нещата вече не се определят от олигарсите", подчертава в днешната си редакционна статия изданието.

Фактът, че сега с правните промени ще бъдат натоварени хора без парламентарен опит, обаче крие рискове. Но загубата на уменията на тези, които пазеха интересите на олигарсите, не е задължително да се окаже загуба. "В интерес на ЕС е да използва възможностите, предоставени от тези избори. Страните членки и особено техни депутати могат да помогнат, като установят силни връзки с неопитните украински колеги, за да им помогнат с работата".

Новият украински президент е на път да стане първият лидер в постсъветската епоха, получил мнозинство в парламента - потенциален повратен момент за лидера, обещал да се бори с повсеместната корупция, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

В изявлението си след обявяването на екзитполовете в неделя вечерта Зеленски заяви, че резултатите са голяма отговорност, натоварвайки го да изпълни обещанията си - включително да сложи край на войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, връщането на пленниците и борбата с корупцията.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.