Пекин поде инициатива за защита на вековните дървета

https://mreja.bg/komentar/pekin-pode-iniciativa-za-zashtita-na-vekovnite-darveta/79117 Mreja.bg
Пекин поде инициатива за защита на вековните дървета


Тази година управата на китайската столица за първи път създаде правителствен фонд за защита на дърветата, които са на повече от 100 години, съобщава "Радио Китай".

Две гинко билоба и две японски акации бяха първите облагодетелствани от проекта, който се реализира от Пекинския фонд за залесяване към общинското управление на горите и парковете. Директорът на фонда Ян Шутиен каза, че на старите дървета може да се гледа като на „живи реликви" и поддържането им в добро състояние е „част от работата по опазването и предаването на историята на града".

През месец април група експерти направиха цялостен преглед на четирите стари дървета, за които бе установено, че са на ръба на смъртта. След предприетите от тях мерки, те вече са в по-добро състояние и са под наблюдение.

„Старите дървета са свидетели на развитието на града и играят ключова роля за подобряването на околната среда.", каза Ян Шутиен.

В Пекин има много вековни дървета. Едно проучване на пекинския отдел по горите от 2017 г. показва, че в китайската столица те са около 40 000, като над 6100 от тях са на възраст повече от 300 години. Най-старото е на 3000 години, почти толкова, колкото и самият град. Почти половината от тези дървета се намират на исторически места и в древни градини.

Около 9 000 от старите дървета обаче са застрашени от промените в околната среда, природни бедствия, нападения от вредители и действията на хората. Според местното лесничейство, годишните разходи за защита на едно старо дърво са между 900 и 1800 юана. Но допълнителните усилия за спасяването на тежките случаи може да струва повече от 20 000 юана на година.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.