Парламентът прие годишния доклад за дейността на Комисията за защита на конкуренцията

https://mreja.bg/komentar/parlamentat-prie-godishniya-doklad-za-deynostta-na-komisiyata-za-zashtita-na-konkurenciyata/79217 Mreja.bg
Парламентът прие годишния доклад за дейността на Комисията за защита на конкуренцията


Парламентът прие Годишния доклад за дейността на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ за 2018 г., предаде БТА.

През изминалата година КЗК е осъществила наблюдение на значими и чувствителни за потребителите и бизнеса сектори на икономиката, като основният фокус е бил върху електронната търговия. През 2018 г. Комисията е имала специален фокус и върху производствата по секторни анализи. Образувани са четири производства за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на електроенергийния пазар, медийния пазар, пазара за предоставяне на банкови услуги и пазарите за производство и реализация на бензин и дизелово гориво.

През 2018 г. в Комисията са образувани общо 73 производства, имащи за цел установяване на наличието или липсата на нарушения на разпоредбите от Закона за защита на конкуренцията, свързани с нелоялна конкуренция (70 производства) и злоупотреба с по-силна позиция при договаряне (3 производства). С 29 постановени решения Комисията е установила 44 извършени нарушения, представляващи нелоялна конкуренция, като във връзка с това е наложила имуществени санкции и/или глоби общо в размер над 2,6 млн. лева.

През 2018 г. най-честите установени нарушения в областта на нелоялната конкуренция са свързани с недобросъвестно поведение в противоречие с общата забрана за нелоялна конкуренция, следвани от нарушения за имитация и заблуждаваща реклама, се посочва в доклада.

През миналата година Комисията е подобрила изключително много събираемостта на наложените с нейни решения имуществени санкции и глоби. Събраните суми са в размер на 4 398 000 лв., което е с над пет пъти повече събрани парични вземания спрямо предходната 2017 година.

През 2018 г. КЗК е образувала общо 33 производства по уведомления и мотивирани искания за разрешаване на концентрация между предприятия. Комисията е постановила общо 32 решения по Глава пета от ЗЗК, като по 21 решения КЗК разрешава концентрация между предприятия, забранява концентрация по две решения, постановява по три решения, че сделката не представлява концентрация.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.