Осъдиха изританата от швед камериерка в Слънчев бряг да му плати 3000 лв. разноски (Обзор)

https://mreja.bg/komentar/osadiha-izritanata-ot-shved-kamerierka-v-slanchev-bryag-da-mu-plati-3000-lv-raznoski-obzor/79210 Mreja.bg
Осъдиха изританата от швед камериерка в Слънчев бряг да му плати 3000 лв. разноски (Обзор)


Пазарлък пред Темида: Пострадалата Диана Петкова иска 50 000 лв. обезщетение, Ралф Сундберг готов на 5000 лв., магистратите решиха 12 000 лв.

Камериерката Диана Петкова, която бе изритана в лицето от пияния швед Ралф Сундберг, бе осъдена да му плати 3000 лв. съдебни разноски.

До този на пръв поглед абсурд се стигна, след като тя заведе гражданско дело срещу него и поиска 50 000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди. Бургаският окръжен съд обаче ѝ присъди 18 000 лв., двете страни обжалваха пред апелативния, но той намали обезщетението до 12 000 лв.

Сумата от малко над 3000 лв., която Петкова трябва да плати на шведа, е изчислена по специална формула върху отхвърлената част на иска. 2252 лв. са разноските пред окръжния съд, тъй като той намалява иска от 50 000 лв. на 18 000 лв., 822 лв. са пред апелативния, обясниха юристи.

Въпреки това Диана е доволна, че все пак ще вземе някакво обезщетение, макар и 2 г. след преживения шок, разказа нейна близка.

Според наши източници на 23 юли парите са били преведени по сметката на Петкова. Самата тя от няколко дни е с изключен телефон и не иска да си спомня за случилото се.

Пред “24 часа” ден след ритника обаче разказва: “Когато изгледах записа с нападението и видях отстрани себе си - как шведът ме рита и падам, се уплаших още повече. В шок съм, не знам как ще се оправя психически.

Физическата

болка отшумя, но

не и психическата

Онзи швед беше голям, изрита ме като футболна топка. Паднах, загубила съм съзнание, не помня нищо.

Колеги са ме намерили и са ме сложили да седна на един фотьойл. Към 23,30 ч ме откараха с линейка в бургаската болница.”

Гражданското дело срещу Сундберг се гледа в негово отсъствие на 21 декември м.г. в Бургаския окръжен съд. Представляван от столичния юрист Никола Атанасов, шведът оспорва иск над 5000 лв. и твърди, че претенцията на камериерката е прекомерна.

По време на делото, което приключва в рамките на едно съдебно заседание, защитникът на шведа се позовава на константната практика на ВКС и настоява, че искът е доказан до размера от 5000 лв., който отговаря на критериите на закона.

“Диана заведе иск за колосалните 50 000 лв. с

ясното

съзнание, че

няма да получи

тази сума, но

това беше

нейният протест

срещу системата

Тя бе крайно разочарована от съда в Несебър, който наложи само административно наказание на Сундберг и той се отърва с глоба от 4500 лв. Какво са за него тези пари”, обясни пред наш репортер приятелка на камериерката.

По време на гражданското дело Бургаският окръжен съд приема събраните гласни доказателства относно психическото състояние на пострадалата след инцидента - тя изпитва безпокойство, тревожност, чувство на унижение и обида. Магистратите вземат предвид и това, че агресивното поведение на шведа е осъществено на публично място и не е било предизвикано по какъвто и да е начин.  

Когато на 3 юни 2017 г. 53-годишният Ралф Сундберг пристига в хотел в Слънчев бряг, в който Диана Петкова работи като камериерка, той нито я познава, нито я е виждал някога. Минавайки покрай нея, я рита брутално в лицето. Крехката жена е откарана в болница с мозъчно сътресение, оток и кръвонасядане в долната челюст.

Биячът не само че не ѝ помага, но най-безцеремонно продължава да върви по коридора. Нещо повече - съвсем скоро се връща, преминава покрай падналата чистачка, над която са надвесени колеги, и не проявява никакъв интерес какво се случва.

Цялото това поведение на Сундберг е причинило чувство на страх, безпомощност и унижение у камериерката и следва тези състояния да бъдат компенсирани като неимуществени вреди, приемат окръжните магистрати. Освен това

деянието е

извършено на

публично място

- пред очите на

всички, записано

е на охранителни

камери

и допълнително унижило пострадалата. Присъждайки обезщетение от 18 хил. лв., за лека телесна повреда, съдът приема, че само по себе си деянието е с висока степен на травматичност в емоционален план - ударът е с крак и е в лицето на пострадалата.

“Този тип поведение показва явно незачитане на пострадалия като равноправно човешко същество”, пишат в мотивите си окръжните магистрати. Взета е под внимание и психическата травма, нанесена на камериерката. След преживения стрес тя дълго време получава паникатаки, не може да спи, непрекъснато е в състояние на тревожност, което в крайна сметка я отвежда за лечение в Центъра за психично здраве в Бургас.

Според защитата на шведа обаче, окръжният съд неправилно е приел наличието на вреди, които не били твърдени в исковата молба и по които не са събрани доказателства. Както и, че съдът не е съобразил решението си с константната и задължителна съдебна практика, според която са присъждани обезщетения в много по-нисък размер при нанесени много по-тежки вреди от много по-тежки престъпления.

“Въпреки редуцирането на исканото от нас обезщетение до 12 000 лв. то остава едно от най-високите, присъждани някога за такъв тип телесна повреда”, доволен е бургаският адвокат Станко Кралев, който представлява камериерката.

Ралф Сундберг бе арестуван два дни след пиянския ритник, след като запис от бруталното му поведение бе разпространен в социалните мрежи и в световни новинарски емисии.

С обвинение за

нанасяне на лека

телесна повреда

по хулигански

подбуди шведът

прекара 40 дни

в ареста,

след което до процеса на 26 септември бе под домашен арест в хотел в Слънчев бряг.

Заради действащото у нас законодателство Сундберг бе освободен от наказателна отговорност и получи административно наказание - глоба в размер на 4500 лв.

Присъдата предизвика остра полемика, а главният прокурор Сотир Цацаров я нарече несправедлива и унижение както за самата камериерка, така и за родното ни правосъдие. И призова парламента да повиши наказанията за подобен род престъпления.

Макар да се разкая за юмрука, а чрез вестник “24 часа” се извини на цяла България, Ралф Сундберг така и не се видя очи в очи с битата камериерка.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.