Обществено обсъждане за името на мост в Ловеч

https://mreja.bg/komentar/obshtestveno-obsazhdane-za-imeto-na-most-v-lovech/78613 Mreja.bg
Обществено обсъждане за името на мост в Ловеч


Обществено обсъждане на предложението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова за именуване на пешеходен мост насред града "Богоявленски мост" се проведе в понеделник вечерта, съобщиха от пресцентъра на институцията. Става дума за моста до общината, който свързва пл. "Екзарх Йосиф Първи" с ул. "Васил Левски" и който досега няма официално име. Точно там всяка година на Богоявление се хвърля кръста в река Осъм.

На поканата, отправена към всички жители и заинтересованите страни да вземат участие в общественото обсъждане, се отзоваха само представителите на Ловчанска епархия начело с митрополит Гавриил.

В началото водещата събитието Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, съобщи, че предложението е било върнато от общинските съветници с мотив, че липсва обществено обсъждане. Трябва да се изпълни административната процедура, която включва и обсъждане, и тогава ОбС да вземе решение, обясни Цанова.

В администрацията са били входирани две писмени становища - на Ловчанска епархия и на гражданин. Първият текст е с положително отношение към предложението на кмета, вторият припомня един опит за именуване чрез интернет обсъждане, но в общината няма данни за прието решение.

"Против названието "Богоявленски мост" може да е само някой заклет богохулник, нормалният човек не може да е против. Всеки трябва да се постарае да открие Бога в себе си!", каза Ловчанският митрополит. Той благодари на кмета Корнелия Маринова, че има доблестта и смелостта да направи това предложение, а после припомни една реплика от известния филм "Покаяние" - "Кому е нужен този път, ако не води към храма?"

Архимандрит Викентий сподели, че откакто се помни, съоръжението е популярно като "Мостът за никъде", а е много по-добре да се нарича Богоявленски мост.

Протоколът от обсъждането ще бъде внесен на заседание на Общинския съвет Ловеч при следващото разглеждане на предложението.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.