Обединените арабски емирства намаляват военното си присъствие в Йемен

https://mreja.bg/komentar/obedinenite-arabski-emirstva-namalyavat-voennoto-si-prisastvie-v-yemen/78590 Mreja.bg
Обединените арабски емирства намаляват военното си присъствие в Йемен


Обединените арабски емирства намаляват броя на разположените в Йемен свои войници и ще преминат от военна стратегия към стратегия за мир, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен представител на ОАЕ.

ОАЕ разполагат с известни военни сили в Йемен, но броят им е бил съкратен по стратегически причини в района на Ходейда, както и по тактически причини в други части на страната, обясни цитираният източник.

Той добави, че "това е свързано основно с преминаването от предимно военна стратегия към стратегия за мир", посочв БТА.

ОАЕ и Саудитска Арабия са основните стълбове на арабската военна коалиция, която от 2015 г. се бие на страната на силите на йеменското правителство срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Бунтовниците контролират големи части от западната и северната част на страната, включително столицата Сана.

Силите на ОАЕ са напуснали изцяло военна база на около 130 км от стратегическото пристанище Ходейда, което все още е под контрола на хусите. Пристанището е от жизненоважно значение за доставката на международна помощ в Йемен, където милиони хора са заплашени от глад.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.