НЯМА СДЕЛКА: Драган Шолак остава собственик на „Виваком” и Нова телевизия

https://mreja.bg/komentar/nyama-sdelka-dragan-sholak-ostava-sobstvenik-na-vivakom-i-nova-televiziya-2/136265 Mreja.bg
НЯМА СДЕЛКА: Драган Шолак остава собственик на „Виваком” и Нова телевизия

Сръбският милиардер Драган Шолак е решил да не продава българските активи на United Group при евентуалната сделка с арабски фондове за 8 милиарда евро, т.е., да остане собственик на „Виваком” и Нова телевизия.

Лондонският фонд BC Partners очаква да получи през следващия месец „необвързващи оферти“ (non-binding bids) за продажба на медийната компания United Group, която притежава българските „Виваком“ и Нова телевизия. В наддаването ще може да се кандидатства и за отделни активи.

За потенциалната сделка и за интереса на телекомите от Близкия изток STC и e& (преди Etisalat) се говори от месеци, но сега в публикацията на Bloomberg става ясно и за по-широк кръг от потенциални купувачи, които биха могли да имат интерес, пише „Капитал”.

Там са посочени още инвестиционните компании Apax Partners и Warburg Pincus, както и телекомите Iliad, Orange и Telekom Austria. Те са поканени от продавача, но не е ясно доколко имат реален интерес да наддават, пише Bloomberg.

Telekom Austria тук притежава най-големият оператор – „А1 България“ и по тази причина сделката изглежда трудно възможна. Това обаче не важи за телевизията, ако се предлага като отделен актив.

Освен в България, United Group притежава компании в Босна и Херцеговина, Гърция, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Според източници на Reuters евентуална сделка би могла да бъде на стойност около 8 млрд. евро.

И STC, и e& вече имат присъствие в региона и България. Първата стъпи чрез инфраструктурното си подразделение Tawal, което купи пак от United Group 4800 базови станции в България, Хърватия и Словения за 1.22 млрд. евро.

Втората пък държи 51% в телеком бизнеса Yettel на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия. По тази причина сделка на телекома от Абу Даби, особено за България, би изглеждала трудно разрешима от гледна точка на конкуренцията. Освен това от седмица Европейската комисия проверява покупката дали няма държавна субсидия.

Според Bloomberg не е изключено и потенциални кандидати да проявят интерес към отделни компании и пазари, държани от United Group. Подобна идея се потвърждава и от източник на „Капитал“, който, коментирайки информацията на база предишните публикации преди две седмици, каза, че „Виваком“ може да не е част от сделката за United Group.

Пак по неофициална информация един от големите акционери в United Group – сърбинът Дгаган Шолак, предпочитал да запази българския актив след голямата сделка, т.е., да остане собственик на „Виваком” и Нова телевизия.

През последните години приходите на United Group растат, като „Виваком“ е вторият най-голям бизнес по оборот и първи по печалба. За 2023 г. приходите на United Group достигнаха 2.79 млрд. евро, от които 646 млн. евро – на „Виваком“. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) от телекома е достигнала 294 млн. евро (и носи най-голямата част от печалбата на United Group – 30%).

Основен акционер в UG е фондът BC Partners с малко над 50%. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и мениджмънтът на компанията. Мениджмънтът и Шолак държат близо 40% общо.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.