Новаков за атаката срещу НАП: Удобно е да кажем, че няма значение кой го е направил, но трябва да разберем

https://mreja.bg/komentar/novakov-za-atakata-sreshtu-nap-udobno-e-da-kazhem-che-nyama-znachenie-koy-go-e-napravil-no-tryabva-da-razberem/79244 Mreja.bg
Новаков за атаката срещу НАП: Удобно е да кажем, че няма значение кой го е направил, но трябва да разберем


Много е притеснително случилото се. Но тук по-важният въпрос е не кой е физическият извършител, не кой е подбудителят, а способна ли е държавата да кредитира сигурността на собствените си граждани или на чужденците, които пребивават в нея? Отговорът е еднозначен и красноречив - не, не е способна, каза пред БНТ евродепутатът Петър Витанов.

Сега последствията ще бъдат само за българските граждани, които ще бъдат двойно ощетени - първо, защото притеснението за изтеклите им данни не свършва и второ, защото ще се налага да плащат, заяви Витанов. Всичко това ще излезне от джоба на българския данъкоплатец, допълни евродепутатът.

Очевидно, има нужда да се подобрява киберзащитата, смята Андрей Новаков. Той даде примери със страни като САЩ и Китай, където също има случаи на кибератаки и могат да бъдат уязвими.

Удобно е да кажем, че няма значение кой го е направил и кой го е подбудил, само какво трябва да правим оттук нататък. Не съм съгласен. Трябва да разберем кой е виновен и да понесе своята отговорност. Ние не правим изключение с проблем в киберзащитата, защото страни като САЩ, Китай, Франция и Русия също показаха, че имат уязвими системи. Основният въпрос е кой и защо го е извършил?, добави Андрей Новаков.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.